Srbija i Balkan

Ambasador Rusije u BiH: Dejtonski sporazum nemoguć bez Rusije

Ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov govorio je o predstojećem BRIKS-u na kome će učestvovati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, američkim sankcijama RF, kao i "planu pobede" Zelenskog

Ruska Federacija ima strateške odnose sa Republikom Srpskom i pratimo situaciju u BiH, izjavio je ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov i istakao da Srpska ima svoje stavove što se tiče spoljnopolitičkih prioriteta.

"Srpska je jasno rekla da ne želi u NATO i jasno poručila da joj članstvo nije interes", rekao je Kalabuhov na RTRS.

Istakao je da u Evropskoj uniji, pa i u Nemačkoj, sve zastupljenije mišljenje da ne mogu ostvariti prosperitet bez Rusije.

"To je vezano i za BiH. Realizacija Dejtonskog sporazuma se ne može ostvariti bez Rusije", kaže ambasador Kalabuhov.

Dodik ide na BRIKS

Kalabuhov je izjavio da je dolazak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na Samit BRIKS-a u Kazanj prilika je za unapređenje odnosa Srpske i Ruske Federacije, te da nije isključen i lični susret Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"To je istorijski događaj, jer će se prvi put okupiti državnici 10 zemalja BRIKS-a", kazao je ruski ambasador i dodao da se očekuju i konkretni rezultati samita.

Kalabuhov je govorio i o mogućnosti da BiH odnosno Republika Srpska budu članice BRIKS-a.

"Ja mislim da poseta predsednika Dodika Kazanju na ovom forumu jedan indikator i priznanje u smislu realističnosti svega onoga što nudi BRIKS", dodao je Kalabuhov.

Komentarisao je i sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

"Politiku Sjedinjenih Američkih Država oseća i Ruska Federacija. Sankcije koje uvode SAD su nelegitimne", naveo je ruski diplomata.

Dodao je da se ne zna da li će doći do promene politike SAD.

"Uskoro će tamo izbori, a situacija je pola-pola", kazao je Kalabuhov.

Za "plan pobede" Vladimira Zelenskog je rekao da je "fantomski" i istakao da mu je jedini cilj da "dobije što više novca od Zapada".

"On samo želi da produži agoniju, a mi idemo napred. Što više odlažu pregovore sa Rusijom, oni idu iz poraza u poraz. Videćemo kako će ići sve nakon naše pobede", rekao je Kalabuhov.

Komentarišući jučerašnje proteste Bošnjaka protiv Kristijana Šmita ispred OHR-a u Sarajevu, Kalabuhov je rekao da su Bošnjaci podržavali lažnog visokog predstavnika, a kada je on uradio nešto što nije po njihovoj volji, počeli su da se bune.

image