Srbija i Balkan

Ko o čemu, Maćedonci o "pretnji iz Srbije": Međunarodna zajednica da pazi

Naoružavanje Srbije predstavlja "ozbiljno upozorenje" za sve balkanske zemlje, kaže Maćedonci
Ko o čemu, Maćedonci o "pretnji iz Srbije": Međunarodna zajednica da pazi© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Dok takozvane kosovske bezbednosne snage, koje ne bi ni smele da postoje jer je Kfor jedina dozvoljena oružana sila na KiM, nastavljaju da se naoružavaju uz pomoć zapadnih saveznika, prištinski ministar odbrane Ejup Maćedonci ponovo svet plaši Srbijom.

Ministar lažne države koja je nastala na zločinima terorističke OVK, naime tvrdi da naoružavanje Srbije predstavlja "ozbiljno upozorenje" za sve balkanske zemlje, prenosi "Euronjuz Albanija".

Zato Maćedonci koji je i sam nekad bio pripadnik tzv. UČK, poziva na posebnu pažnju i odgovor međunarodne zajednice kako bi se sprečila, kako kaže, moguća eskalacija tenzija u regionu.

"Mnogo puta smo bili svedoci da je Srbija inicirala ratove na Zapadnom Balkanu kada je ocenila da je vojno pripremljena. Dok Srbija još nema želju da bude deo NATO- a ili da reguliše odnose sa susednom državom, Kosovom, njenim priznanjem, naoružavanje u ovoj fazi za Srbiju je nešto o čemu bi zemlje članice trebalo da razmišljaju", uverava Maćedonci.

U trenutku kada Srbi sa Kosova i Metohije proživljavaju teror i zlostavljanje Kurtijevog režima, Maćedonci je, kao svoj "modus vivendi" postavio upravo predstavljnje Srbije kao agresora i okupatora na sopstvenoj teritoriji, te ovo nije prvi put da on upozorava "bezbednosnu pretnju" koja stiže iz Beograda.

A, uz "loše momke" iz Beograda, tu su "loši momci" iz Rusije. U skladu sa ranije naučenim pričama svojih šefova Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, i Maćedonci ne može a da ne pomene i Moskvu.

Prema njegovim rečima, nisu uočeni pokazatelji da će se Srbija odvojiti od Rusije, a naročito mu smeta i plaši ga to što su dve zemlje nastavile saradnju. 

"To nas vraća na situaciju u prošlosti kada je bilo masakra poput onog u Srebrenici. Koliko je puta Srbija tolerisana, toliko je i delovala", tvrdi Maćedonci u najnovijoj epozodi predstavljanja Srbije kao surovog hegemona.

image