Srbija i Balkan

Petar Tolstoj za RT Balkan: Rusija je uvek bila i biće pouzdan partner Srbije

Evropska unija je samo mali deo Evrope, a najveća država u Evropi je Rusija, te će budućnost Evrope odrediti Rusija, a ne EU, poručio je potpredsednik Državne dume
Petar Tolstoj za RT Balkan: Rusija je uvek bila i biće pouzdan partner Srbije© Владимир Федоренко/РИА Новости

Šteta je što Rusija i Srbija nemaju zajedničku granicu, ali sa druge strane, Srbija je deo Balkana, sastavni deo Evrope i sa ekonomskog gledišta razumljivo je da srpske vlasti žele bližu saradnju sa EU. Međutim, Evropska unija je samo mali deo Evrope, a najveća država u Evropi je Rusija, te će budućnost Evrope odrediti Rusija, a ne EU, kaže za RT Balkan potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj.

Odgovarajući na pitanje naše redakcije kako ocenjuje sve veće pritiske sa kojim se suočava Srbija, potpredsednik Državne Dume ocenjuje da Evropska unija sve više liči na Sovjetski Savez – tu su njena pravila, birokratija, njeno nezadovoljstvo pojedinačnim, malim državama koje ne žele da se povinuju Briselu.

"A, koliko će to trajati, sada niko ne može da kaže. Dakle, Srbija možda neće imati vremena ni da se pridruži EU, jer će se do tada raspasti. Ali, ako govorimo o BRIKS-u, to je model pravičnog i višepolarniog sveta. BRIKS uključuje velike sile poput Rusije, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, ali i 30 drugih država, koje žele da se pridruže. Sa ekonomskog gledišta obim privrede BRIKS-a je nekoliko puta veći od privrede EU", navodi naš sagovornik.

Tolstoj ističe da privreda Evropske unije polako bledi zbog prestanka saradnje sa Rusijom u oblasti energetskih resursa, a da će ta kriza rasti i sve više pogađati srednju klasu evropskih zemalja. 

"Zalažemo se za to da Srbija uvek bude u privilegovanoj poziciji u odnosu na saradnju sa Rusijom, jer je Rusija uvek bila i biće pouzdan partner Srbije. Zalažemo se za to da srpske vlasti same odlučuju o tome šta im je važno i od koristi", ističe potpredsednik Državne Dume.

Naime, Tolstoj je doputovao u Srbiju kako bi učestvovao na manifestacijama posvećene 80. godišnjici oslobođenja prestonice od nemačkih trupa. On se danas obratio i na naučnoj konferenciji pod nazivom "Kultura sećanja i negovanje istorijske istine", u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Ambasade Rusije u Srbiji i Ruskog doma u Beogradu.

Rusija je pouzdan partner Srbije

Naš sagovornik ukazuje da Rusija zna da se vrši pritisak na Srbiju, te kao primer navodi putovanje avionom, pa da su tako vlasti EU postavile Er Srbiji uslov da ne leti za Rusiju.

"A, šta je zapravo to ako ne pritisak, tačnije ovo je direktan pritisak na suverenu državu. Ali mi, shvatajući svu tu složenost, znamo jednu stvar, a to je da ćemo nastaviti da razvijamo istorijske odnose koje imamo – prijateljstvo, saradnju i zajedničku ljubav", naglašava Tolstoj.

On dodaje da je rusko-srpska saradnja u oblasti gorivno-energetskog kompleksa, gasa i nafte veoma važna za privredu, kao i da je važnija od "nekih slatkiša koje Beogradu donose sa Zapada".

"Rusija je pouzdan partner Srbije. Nadam se da ćemo ovu saradnju razvijati. Uprkos tome što Rusija sada doživljava još veći sankcioni pritisak nego Srbija u godinama blokade i zato što joj je uvedeno 25.000 sankcija. EU pokušava nekako da 'otkine' Rusiju, tačnije vodi ekonomski rat protiv nje. Ali, mi ćemo dobiti ovaj rat, baš kao i rat u Ukrajini. Kako kažu Srbi: 'Nema problema'", zaključio je naš sagovornik.

image