Srbija i Balkan

Bećirović rekao da je Kurti "prijatelj Bosne", Cvijanović reagovala

Srpskoj članici Predsedništva BiH nije se dopalo da se govorio o "Kosovu" o čijoj nezavisnosti u BiH nema saglasnosti
Bećirović rekao da je Kurti "prijatelj Bosne", Cvijanović reagovala© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Članovi predsedništva Bosne i Hercegovine na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem dotakli su se teme nezavisnosti takozvanog "Kosova", što se, naravno, nije dopalo srpskoj članici Željki Cvijanović koja je istakla da pitanje "Kosova" ne bi trebalo da da bude tema bilateralnih susreta dve zemlje, osim u kontekstu regionalne saradnje, prenosi "Kosovo onljan" pozivajući se na "Teve1".

Cvijanović je reagovala na izjavu predsedništva BiH Denisa Bećirovića koji je ustvrdio da je  premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "prijatelj Bosne", dok je albanski predsednik poručio da je nezavisnost tzv. Kosova  "nepovratna realnost".

"Nije dostojno da uključujemo Kosovo u razgovor sa predsednikom druge zemlje. Bez obzira što je to Albanija. To nije i ne treba da bude tema našeg razgovora, osim u kontekstu regionalne saradnje", rekla je Cvijanovićeva podsećajući tako da o "Kosovu" ne postoji konsenzus u Bosni i Hercegovini.

Cvijanović se na Bećirovićeve izjave osvrnula i na konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Vodeći računa o krhkim odnosima, moramo birati reči. Ne želim govoriti ko bi mogao biti moj prijatelj u regiji, a to bih mogla. Trebamo stvari posmatrati tako kako da ih zajednički rešimo i da se bolje razumemo. Mislim da ćemo se načekati da dođemo u EU i važno je zato razvijati odnose na regionalnom planu. Ne treba imati dvostruke standarde. Nije tajna da se u BiH ne razumemo o brojnim pitanjima, ali je važno da sa susedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to", rekla je Cvijanović, a preneo RTRS.

image