Srbija i Balkan

Milo Đukanović planira povratak: U ovoj vladi glavnu reč ima srpski nacionalizam

Da li bivši predsednik Crne Gore planira da politički "vaskrsne"?
Milo Đukanović planira povratak: U ovoj vladi glavnu reč ima srpski nacionalizam© Filip Filipovic/Getty Images

Srpski nacionalizam vodi glavnu političku reč u trenutnoj crnogorskoj vladi, brine se bivši crnogorski predsednik Milo Đukanović, u intervjuu za makedonsku KDP, dodajući da "živimo u vremenu revanšizma, brutalnog revanšizma, divljeg revanšizma, komplikovanog revanšizma".

"Oni koji su 30 godina iskompleksirani gubitkom izbora čekali svojih pet minuta, pokušavaju da instrumentalizuju vlast, prije svega sudsku, da bi diskreditovali prethodnu vlast, koje se ujedno plaše kao buduće vlasti", kaže Đukanović, ne objašnjavajući da li je to najava njegovog "vaskrsavanja" u političkoj budućnosti Crne Gore.

Izgleda da bi on sam svom režimu pružio još jednu šansu. Jer, kaže, "ne plaši se ničega u ličnom smislu" i ponosi se svojom vlašću.

"Znam što sam uradio, ponosan sam na ono što sam uradio. Da se danas vratim na početak, sve bih uradio isto. Zato što sam sve to uradio s uverenjem da doprinosim Crnoj Gori kakvu zamišljam. Takva Crna Gora na čijoj sam tradiciji odgajan, kultivisan i izgrađen. Za koju verujem da predstavlja jedinu pravu Crnu Goru. Crna Gora sa svojim tradicionalnim moralnim kodeksom i Crna Gora, koja nije usmerena samo na prošlost, već je usmerena na budućnost i sebe vidi kao specifičan sastavni deo moderne evropske porodice", poručio je Đukanović, a prenela "Pobjeda".

Ne samo da bi sam sebi ponovo dao predsedničku funkciju, nego veruje i da će narod ponovo poželeti da se vrati u, mnogi bi rekli, jalova vremena duga 30 godina, koliko je  vodio zemlju.

"Verujem da će građani Crne Gore u svakom narednom slučaju zrelije razmišljati o budućnosti nego što su to učinili 30. avgusta 2020. Verujem da će za sebe izabrati bolju vlast od ove koju su izabrali sada. I ja verujem u temelj crnogorskog društva, koji će izdržati čak i ovu oluju. Politička situacija u Crnoj Gori će se normalizovati", ističe Milo, navodeći da će se Crna Gora vratiti na "strateški izabrani put daljeg evropskog razvoja".

Veruje, kaže, da će Crna Gora ostati ne samo uzorna članica NATO-a, već će postati i uzorna i odgovorna članica Evropske unije.

Priznaje da je bilo grešaka, ali ako ste očekivali da će se Đukanović pokajati za tridesetogodišnju praksu zatiranja svega srpskog u Crnoj Gori, prevarili ste se.  

"Naravno, bilo je i grešaka. Pa da kažem i da smo sve popločali zlatom, posle 30 godina je sasvim logična želja da ljudi vide da li postoji druga vlast. Zato smo se tako odgovorno poneli prema promeni vlasti. Ne želim da prebrzo ulazim u kvalifikacije, ali me brine što u ovoj vladi glavnu političku reč vodi srpski nacionalizam. I, generalno, mislim da ova vlast u potpunosti pati od nedovoljnog političkog znanja i lošeg čitanja o tome koji su stvarni politički izazovi sa kojima se Crna Gora suočava u ovom trenutku u našem regionu", zaključuje Đukanović.

image