Srbija i Balkan

EU usvojila reformske agende: Za Beograd i Prištinu, prvo normalizacija, pa onda pare

Uslov koji Beograd i Priština moraju da ispune jeste da se "konstruktivno angažuju sa merljivim napretkom i opipljivim rezultatima u normalizaciji svojih odnosa"
EU usvojila reformske agende: Za Beograd i Prištinu, prvo normalizacija, pa onda pare© Michele Tantussi/Getty Images

Evropska komisija je usvojila reformske agende za Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, ali i za takozvano "Kosovo", dok je Bosna i Hercegovina je izuzeta iz paketa jer je Briselu, kažu iz ove institucije, podnela nepotpunu reformsku agendu i dato joj je vreme da je dopuni.

Kako se navodi u saopštenju iz EK, usvajanje reformskih agenda ključno je da bi se omogućile isplate u okviru EU fonda za reformu i rast od 6 milijardi evra, koji će biti izvršeno po završetku dogovorenih reformskih koraka.

Za Srbiju i takozvano Kosovo postoji dodatni preduslov, javlja "Albanijan post". Beograd i Priština morali bi da se "konstruktivno angažuju sa merljivim napretkom i opipljivim rezultatima u normalizaciji svojih odnosa".

Šta to tačno znači u trenutku dok Priština uporno sprovodi jednostrane mere, za koje i zapadni zvaničnici priznaju da narušavaju dijalog, ostalo je nejasno.

Opšti preduslovi za isplatu sredstava su makrofinansijska stabilnost, dobro upravljanje javnim finansijama, transparentnost i nadzor budžeta.

Kada se ovi preduslovi ispune, Komisija će oceniti da li je korisnik ispunio konkretne mere iz Reformske agende, za koje će biti određeni rokovi i koji će biti uslovi za oslobađanje sredstava dva puta godišnje.

Povodom usvajanja reformskih agenda, predsednica evropske komisije, Ursula fon der Lajen, istakla je da je impresionirana radom partnera sa Zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama.

Srbija će, kako je predviđeno, (nakon BiH koja mora da dopuni dokumentaciju) dobiti drugi najveći iznos, sa 1,58 milijardi evra, gde se očekuje da će prva uplata biti vredna 111 miliona.

Takozvano "Kosovo" dobiće ukupan iznos od oko 880 miliona evra.

image