Srbija i Balkan

Hrvatski branitelj zadužen za Srbiju: Šta Evropski parlament poručuje Beogradu?

Tonino Picula, čovek koji se diči time što je bio učesnik u tzv. domobranskom ratu imenovan je za izvestioca za Srbiju. Kako protumačiti ovaj potez Brisela?
Hrvatski branitelj zadužen za Srbiju: Šta Evropski parlament poručuje Beogradu?© RT Balkan / Getty Images (Thierry Monasse, Stipe Mayic/Anadolu Agency, Moment RF)

Posao izvestioca Evropskog parlamenta je da poslanicima u EU predstavi realnu sliku o zemlji za koju je zadužen. Stoga je osnovni uslov da bude neutralan i da, osim dok piše izveštaj koji predaje na godišnjem nivou, bude suzdržan i u izjavama u javnosti.

Sve ove preduslove samo u jednom danu već je prekršio novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, poslanik iz Hrvatske Tonino Picula.

Svoje stavove o Srbiji nije krio ni pre imenovanja, pa se postavlja pitanje kakvu je poruku Brisel njegovim postavljenjem poslao Beogradu?

Imenovanje Picule je provokacija, ocenjuje predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u izjavi za RT Balkan.

"To je čovek koji ima antisrpski narativ, tako da nije moguće od njega očekivati jedan realan i objektivan pristup. On je čovek koji zastupa neprihvatljive stavove iz vremena oružanih sukoba – da su Srbija, JNA i krajiški Srbi bili agresori i zločinačka strana, a da je Hrvatska tobože vodila pravedan, odbrambeni rat i da su Hrvati bili tobože žrtve velikosrpske agresije", podvlači Linta.

Podseća da Picula, dok je bio ministar spoljnih poslova, nije ništa učinio za rešavanje problema više od pola miliona prognanih Srba, kao ni po pitanju procesuiranja masovnih zločina nad zarobljenicima i srpskim civilima, ni na povratku oduzetih imovinskih prava Srbima.

"Evropski parlament imenuje čoveka iz države koja suštinski nije uradila ključne stvari i u praksi ne poštuje ljudska prava dela svojih građana srpske nacionalnosti. U Hrvatskoj se suštinski ne poštuje jedan od temeljnih vrednosti današnjeg civilizovanog sveta – antifašizam", upozorava Linta.

Napominje da ne bi bilo suštinske razlike ni da je za izvestioca za Srbiju izabran bilo ko iz kvote hrvatskih poslanika, te da među njima nema razlike bez obzira sa koje su liste hrvatskih stranaka.

"Niko od njih nema realan i objektivan pristup prema Srbiji", zaključuje Linta.

Srbi su već dobro pročitali poruku Evropskog parlamenta, smatra Savo Štrbac iz Dokumentaciono informacionog centra "Veritas".

"Ne samo to što su izabrali Piculu, nego da su bilo kog Hrvata, poruka je jasna – EU nije zadovoljna politikom koju vodi Srbija. Poruka je – ne možete da sedite na dve stolice, Srbi, opametite se i opredelite se", kaže Štrbac za RT Balkan.

Ničemu dobrom nakon ovog imenovanja se ne možemo nadati, podvlači naš sagovornik i ukazuje da na ovo imenovanje treba gledati u širem kontekstu, a on je, kaže naš sagovornik, da je svet već ušao u treći svetski rat, a ratovi traže jasno opredeljivanje.

Imajući to u vidu, osvrnuo se i na svakodnevne političke potrese u Zagrebu zbog rasprave o učešću u novoj vrsti NATO pomoći Ukrajini koja podrazumeva i slanje hrvatskih vojnika koji bi mogli da završe u Ukrajini.

"U jednoj Hrvatskoj neće proći ta inicijativa, a to znači da su se baš uplašili uvlačenja u rat sa Rusijom", zaključuje Štrbac.

image