Srbija i Balkan

Komandir OVK osuđen na 26 godina zatvora - zbog zločina nad Albancima

Saljih Mustafa proglašen je krivim za ubistvo, mučenje i lišavanje slobode albanskih civila koji su sarađivali sa Srbima
Komandir OVK osuđen na 26 godina zatvora - zbog zločina nad Albancima© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, Pool

Nekadašnji komandir terorističke OVK Saljih Mustafa, poznat i kao Komandant Kali, osuđen je na 26 godina zatvora za zločine počinjene nad albanskim civilima, nelojalnim ovoj paravojnoj organizaciji.

Mustafu su Specijalizovana veća tzv. Kosova (poznata kao Sud za zločine OVK) proglasila krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo tokom aprila 1999. godine na imanju u selu Zlaš kod Prištine.

Osuđeni bivši lider OVK bio je inače prvi pritvorenik Specijalnog suda i prvi kome se sudilo u Specijalizovanim većima u Hagu.

U haški pritvor priveden je prvi put 2020. godine.

Tužilac za ratne zločine Džek Smit (koji je inače i specijalni tužilac određen za istraživanje Donalda Trampa) prilikom iznošenja završne reči na suđenju Mustafi, rekao je da je, tokom suđenja, "van svake sumnje" dokazao njegovu krivicu za zlodela nad šestoricom Albanaca za koje se verovalo da su sarađivali sa Srbima.

On je tada naglasio da Mustafa zaslužuje "dugu zatvorsku kaznu".

Inače u optužnici protiv Mustafe navedeno je da su zatočenici u Zlašu lišavani hrane, vode, uslova za higijenu i medicinske nege. Osim što su psihički mučeni bili su, kako je navedeno premlaćivani, spaljivani, pa su na njima čak korišćeni i električni šokovi.

Sve to dešavalo se po Mustafinoj naredbi ili uz njegovo direktno učešće, a on je pred sudom tvrdio da nije kriv.

Presuda Mustafi inače je prva koju je takozvani Haški sud za Kosovo izrekao pripadniku OVK. Nju je pozdravio vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca Specijalizovanih veća Kosova Aleks Vajting.

On je ocenio da presuda donosi pravdu žrtvama, i pohvalio je hrabrost svedoka koji su svedočili pred Specijalizovanim većima, saopštio je Vajtingov kabinet.

"Današnja presuda predstavlja pobedu za pravdu i naročito za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice, koji su svi kosovski Albanci, čije su lične tragedije u srži ovog predmeta i koji su bili izloženi patnjama više od dve decenije zbog dela Saljiha Mustafe“, navodi se i dodaje da su iskazi svedoka, koji su poklonili svoje poverenje Specijalizovanim većima da sprovedu pravdu, bili od ključne važnosti za ovu presudu.

"Čestitam im na izvanrednoj hrabrosti da se pojave pred sudom i pruže dokaze. Osnivanje Specijalizovanih veća Kosova je omogućilo tim žrtvama da kažu svoju stranu priče i dođu do pravde“, ocenio je Vajting.

image