Srbija i Balkan

Portparol NATO-a iz vremena bombardovanja SRJ 1999: Srpske trupe mogu na KiM, ali...

Džejmi Šej smatra da rezolucija 1244 dozvoljava Srbiji da traži povratak trupa, ali samo pod određenim okolnostima
Portparol NATO-a iz vremena bombardovanja SRJ 1999: Srpske trupe mogu na KiM, ali...© Нaто

Zahtev Srbije za povratak vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju neće biti odobren, smatra Džejmi Šej, portparol NATO-a iz vremena bombardovanja SRJ 1999. godine.

On je, kako kaže, zadovoljan odlukom Srbije da uputi takav zahtev, a ne da "postupa jednostrano".

"Bolje je što je Srbija javno i transparentno zatražila od Kfora da vrati trupe na Kosovo, a ne da to čini jednostrano ili tajno, jer bi to u sadašnjim okolnostima bilo krajnje provokativno", rekao je Šej za Radio Slobodna Evropa.

Bivši britanski zvaničnik naveo je da je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da ovaj zahtev neće biti odobren.

Šej je mišljenja da je u pitanju "politička akcija", koju Vučić koristi kako bi zabeležio poen u očima javnosti.

Da podsetimo, Vučić je rekao da Srbija traži povratak 100 do 1.000 vojnika na KiM prema Rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, a taj zahtev Vlade Srbije u danas oko 11 časova predat je Kforu na administrativnom prelazu Merdare .

Šej, koji je bio portparol NATO-a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, tvrdi da Rezolucija 1244 dozvoljava Srbiji da zatraži povratak trupa, ali samo pod određenim okolnostima.

"To je slučaj u određenim okolnostima, uglavnom u smislu graničnih kontrola. Ideja je bila da imamo koordinaciju na granici kako bismo sprečili incidente, borili se protiv krađa, ilegalne trgovine, štitili manjine i spomenike kulture", pojašnjava Šej.

On dodaje da bi Kfor mogao da donese pozitivnu odluku, ali samo ako će srpske trupe biti korisne.

"U trenutnoj, jasno napetoj atmosferi između Prištine i zajednice kosovskih Srba, sadašnje okolnosti su očigledno suprotne – tako nešto bi eskaliralo situaciju", smatra Šej.

Džejmi Šej je, inače, u srpskoj javnosti ostao upamćen po svojim ciničnim komentarima u kojima je, pored ostalog, civilne žrtve NATO agresije hladnokrvno o(t)pisivao kao kolateralnu štetu.

Ni skoro četvrt veka kasnije, očigledno, u njegovom pristupu Srbiji i Srbima ništa se nije promenilo - pa otuda i njegova citirana, neistinita tvrdnja da Rezolucija 1244 dozvoljava povratak srpskih snaga bezbednosti na KiM samo pod određenim okolnostima. Naime, obaveza povratka na KiM je u Rezoluciji 1244 izričita.

image