Srbija i Balkan

Dodik zatražio od premijera RS Viškovića da razreši novoimenovanog ministra Dogana

Dado Dogan je, nakon Dodikovoh zahteva, izjavio da će podneti ostavku na funkciju ministra za porodicu, omladinu i sport
Dodik zatražio od premijera RS Viškovića da razreši novoimenovanog ministra Dogana© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od predsednika Vlade Radovana Viškovića da hitno razreši novoimenovanog ministra za porodicu, omladinu i sport Dadu Dogana, nakon čega je novoimenovani ministar izjavio da će podneti ostavku na tu funkciju.

"Predsedniku Vlade Radovanu Viškoviću ću podneti ostavku na izabranu dužnost nakon što u formalnom smislu bude utvrđen izbor Vlade", izjavio je Dogan.

Dodik je u dopisu upućenom Viškoviću naveo da je prilikom predlaganja ministra za porodicu, omladinu i sport, koje je pripalo Socijalističkoj partiji, došlo do grube greške i da, u skladu sa zakonom i procedurama, hitno traži reagovanje premijera.

Prema pisanju "Srne", Dogan je počinio saobraćajnu nesreću, i za to krivično delo odslužio je jednogodišnju kaznu zatvora. Na ove konstatacije i saznanja, odgovorio je Dogan i rekao da kao moralan čovek i član Socijalističke partije, ne želi ni na koji način da nanosi štetu, niti želi da se  njegovo ime zloupotrebljava u javnosti.

On je rekao da je 2012. godine imao saobraćajnu nezgodu, u kojoj je kao suvozač smrtno stradao njegov drug iz detinjstva i da je za to delo, za koje je rekao da je nastalo iz nehata, krivično odgovarao u skladu sa propisima Republike Srpske.

"I danas odgovaram pred svojom savešću i nosim neizbrisiv ožiljak tog čina. Porodica mog druga koji je nastradao me nikada nije teretila i danas smo ostali u izuzetno prijateljskim odnosima. Podržavaju me i razmeju, a za mene je to u ovom trenutku najvažnije", naglasio je Dogan.

"Svoju karijeru sam gradio odgovornim i savesnim učenjem i radom i tako ću nastaviti da živim i radim u budućnosti. O tome kakva sam osoba, u pogledu mojih moralnih vrednosti, mogu posvedočiti svi oni sa kojima sam do sada radio i živeo. Od svih njih i juče i danas imam neizmernu podršku i to mi je veoma dragoceno u ovom trenutku" zaključio je Dogan.

Dogan je kao kandidat SP juče na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske izabran za ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

image