Srbija i Balkan

Dodik: Vlast u BiH neće biti servis za želje Zapada

Članovi CIK-a BiH će biti procesuirani zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, rekao predsednik Republike Srpske
Dodik: Vlast u BiH neće biti servis za želje Zapada© TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vlast na nivou BiH sigurno neće niti servis za želje EU, SAD i ostalih, ali će raditi na rešavanju pitanja koja to već dugo čekaju, kao i da će forsirati realizaciju razvojnih projekata.

"Nakon formiranja Saveta ministara pristupićemo odmah izradi novog budžeta koji treba da bude usaglašen i, verujem, rekordno brzo usvojen nakon formiranja Saveta ministara",  rekao je Dodik novinarima u Banjaluci uoči sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HZD) i koalicijom partija iz Federacije BiH (tzv. "osmorka").

Dodik je ranije najavio da će trojni sastanak o formiranju Saveta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou biti održan u četvrtak, 15. decembra, u Sarajevu, te da će SNSD podržati Borjanu Krišto iz HDZ-a za predsedavajuću Saveta ministara, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da ga najavljeno dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU ne oduševljava jer je Zapad do sada pogazio brojna obećanja prema BiH, dodajući da su ga velika obećanja Zapada odavno prestala oduševljavati, pošto godinama svedoči velikim obećanjima koja se na kraju ne dese.

"Niko normalan ovde ne bi mogao da kaže da je protiv toga, ali moram da kažem da nisam nešto oduševljen niti mi to nešto znači, pogotovo imajući u vidu da su sve pogazili", naveo je Dodik novinarima u Banjaluci.

On napominje da su postojala i obećanja Zapada da će se, kada dođe do kandidatskog statusa, završiti međunarodna uprava u BiH, ali je oni još ojačavaju.

"Prema tome, neki obim laži postoji u kontinuitetu na tim pitanjima", istakao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je konstatovao da Zapad i dalje zadržava lažnog visokog predstavnika u BiH kao i sudije u Ustavnom sudu BiH. "Kakav je to kandidat za EU kojim modeliraju stranci u izvršnim vlastima?", upitao je Dodik.

On je istakao da je bazična Evropska vrednost da građani BiH odlučuju o tome da li će ući u EU, a ne stranci.

"To govori da ćemo ući u neke druge probleme. Pozdravljam, nisam protiv, ali ne očekujem ništa", naglasio je Dodik.

Ministri iz Saveta EU za opšte poslove postigli su juče dogovor da BiH treba formalno da postane kandidat za pridruživanje evropskom bloku, u preporuci koju lideri Unije trebaju da usvoje u četvrtak, rekle su diplomate.

Članovi CIK odgovaraće za zloupotrebu položaja

Dodik je rekao da će članovi Centralne izborne komisije BiH biti smenjeni u prvom mesecu nakon formiranja vlasti na nivou BiH i procesirani, te da je dobro što je okončana "klackalica" kada je reč o izboru delegata u Dom naroda PS BiH.

"Pojavila se informacija o ovome, ali sačekaću zvaničnu odluku. Očekivao sam da ne bude problem u izboru delegata u Dom naroda, ali od njih se samo mogu očekivati problemi", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će članovi CIK-a BiH biti procesuirani zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, kao i da će odluka Suda BiH biti snažan dokaz da su počinili navedene zloupotrebe.

Apelaciono veće Suda BiH usvojilo je žalbu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i ukinulo posljednju odluku CIK-a BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda parlamenta BiH proglašen važećim, nezvanično saznaju mediji.

image