Srbija i Balkan

Crna Gora: Da li je ovo ucena iz EU?

Evropski zvaničnici najavljuju zaustavljanje pregovora ako Crna Gora ne omogući rad institucija
Crna Gora: Da li je ovo ucena iz EU?www.globallookpress.com © © Carsten Reisinger

Best da bi Evropska unija mogla da razmatra zaustavljanje pregovora ako Crna Gora ne omogući funkcionisanje institucije zabrinula je političare u ovoj zemlji.

Poruke evropskih zvaničnika koji su proteklih dana boravili u Crnoj Gori da bi Evropska unija mogla da razmatra zaustavljanje procesa pregovora, zbog instituicionalne i političke krize u zemlji, u Demokratskom frontu (DF), za razliku od opozicije, doživljavaju kao ucenu i mešanje u unutrašnja pitanja.

Portal RTCG podseća da je iz, srca Evropske unije stigla poruka da "bez dogovora nema ni pregovora", te da je upućena zemlji koja je "najdalje odmakla u procesu pregovora".

"Da na ovako grub način neko određuje naše unutrašnje odnose, to je ipak preterano pa i ako je od prijatelja, i toliko je preterano da se postavlja pitanje da li su ovo bili prijateljski saveti ili je ovo bila neka ucena", kazao je poslanik DF Slaven Radunović.

"Ukoliko bismo podlegli ovim pritiscima, koji su proizvod nečijih drugih pritisaka, definitivno bi se odrekli prava da budemo ravnopravna članica u budućim odnosima sa EU i odrekli bi se svoje suverenosti u potpunosti", naglasio je poslanik Radunović.

Nije ucena, odgovaraju iz opozicionih Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata CG (SD) i dodaju da "Kada god vlast u Crnoj Gori služi Beogradu, bilo 90-ih ili danas imamo sukob s međunarodnom zajednicom".

Iz Građanskog pokreta (GP) Ura poručuju da su za stanje u državi krivi oni koji uprkos silnim apelima ne žele da kompletiraju Ustavni sud, kao i da očekuju da će se do kraja januara završiti proces izbora sudija Ustavnog suda.

Poslanici DF-a su najavili da će predsedniku dostaviti potpise poslanika, kako bi Miodrag Lekić dobio mandat da sastavi vladu, te da će naći model da formiraju novu izvršnu vlast, i ukoliko predsednik Milo Đukanović ne zakaže konsultacije.

image