Srbija i Balkan

Rafalna paljba u Zubinom Potoku, ultimatum Kvinte da Srbi uklone barikade za 24 sata

Šef Srpske liste Goran Rakić demantovao napise albanskih medija da je vatra otvorena na KFOR; još nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo u opštini na severu Kosova i Metohije
Rafalna paljba u Zubinom Potoku, ultimatum Kvinte da Srbi uklone barikade za 24 satawww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

U Zubinom Potoku večeras se čula rafalna pucnjava. O ovom događaju izvestio je lokalni medij "Zubin Potok info" koji je na svom Instagram profilu objavio i video-snimak. Za sada nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo u opštini na severu Kosova i Metohije.

Izveštač RT Balkan potvrdio je da se oko 19:45 sati čula rafaljna paljba koja je trajala desetak minuta i dodao da je situacija u Zubinom Potoku trenutno mirna, ali napeta.

Kvinta uputila ultimatum Vučiću: Uklonite barikade ili će Albanci

Kako nezvanično saznaje TV Pink, ambasadori Kvinte uputili su večeras ultimatum predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa zahtevom da Srbi u roku od 24 sata uklone barikade na severu Kosova i Metohije.
Ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske, navodno, zahtevaju da se barikade uklone u roku od 24 sata ili će, kako navode, dozvoliti predsedniku vlade tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da uradi ono što je naumio i da policijskom silom krene na Srbe.

Da podsetimo, Kurti već danima traži od KFOR-a da ukloni srpske barikade ili će policija tzv. Kosova to da uradi. KFOR je odbijao takav scenario i tražio je dogovor dijalogom.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić večeras je održao sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i vojnim vrhom, prenele su "Novosti". Sastanku je prisustvovao i general Milan Mojsilović, koji se nakon toga hitno uputio u Rašku.

"Zadaci koje je dobila Vojska Srbija su precizni, jasni i biće u potpunosti realizovani", rekao je Mojsilović.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović rekao je srpskim medijima da je "situacija složena i da zahteva prisustvo vojske duž administrativne rute".

Radni sastanci i konsultacije biće nastavljeni u ponedeljak ujutru.

Rakić: KFOR nije napadnut

Šef srpske liste Goran Rakić demantovao je da su napadnuti pripadnici KFOR-a. 

"Prema inforamcijama koje Krizni štab ima iz KFOR-a, demantujem izveštavanje albanskih medija da se u opštini Zubin Potok desio napad na KFOR. To je još jedna u nizu dezinformacija koje plasira Priština da bi dodatno podgrejala situaciju na KiM i uvukli KFOR u svoje prljave igre i sukob sa srpskim narodom. Situacija je mirna, ljudi su odlučni da ostanu na barikadama", rekao je Rakić.

"Koha" je večeras izvestila da su navodno napadnuti pripadnici Kfora iz Letonije.  

KFOR potvrdio pucnjavu

KFOR je večeras potvrdio pucnjavu u blizini jedne od njihovih patrola na severu KiM. U saopštenju su naveli da nije bilo povređenih i materijalne štete.

"Pre nekoliko sati patrola KFOR-a, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula je i videla nekoliko pucnjava u njihovoj blizini. Povređenih nema i nema materijalne štete", navodi se u odgovoru. 

Mediji su večeras javili da su se desile "oružane borbe u Zubinom Potoku i da su albanski specijalci napali srpski narod", odnosno, da se "pucnjava dogodila nakon što su specijalci Aljbina Kurtija pokušali da uklone barikadu koja se nalazi na alternativnom putu".

Međutim, predstavnici Kosovske policije demantovali su učešće u razmeni vatre. Kosovska policija saopštila je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu da nije učestvovala ni u kakvoj razmeni vatre u Zubinom Potoku.

"U vezi sa brojnim pitanjima upućenim policiji 'Kosova' o tome da li je napadnuta u Zubinom Potoku ili da li je došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da nije bilo napada na 'Kosovsku' policiju, niti je bilo razmene vatre između 'Kosovske' policije i bilo koje grupe. Policija 'Kosova' nije imala razmenu vatre ni sa kim", navela je 'Kosovska' policija na Fejsbuku.

Vela negira da je došlo do pucnjave

Iako je KFOR potvrdio da su ispaljeni rafali, pucnjavu negira i Blerim Vela, šef osoblja predsednice tzv. Kosova.

U objavi na Tviteru on je naveo da "srpski prorežimski mediji preterano žele da podstaknu oružanu konfrontaciju na tzv. Kosovo, lažno izveštavajući da se u blizini Zubinog Potoka dešavaju obračuni".

"'Kosovska policija' nije uključena ni u kakve okršaje. Ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju iz oružja", naveo je Vela uz printskrin naslova srpskih medija.

Srbi sa barikada kod Zubinog Potoka: Ostajemo ovde!

Do pucnjave je došlo na alternativnom putu u blizini Zubinog Potoka, izvestio je "Kosovo onlajn"prema svedočenju Srba sa barikada.

"Sada je mirno, ali ostajemo ovde celu noć", rekao je jedan od Srba sa barikada.

ROSU objavila preteće poruke: Dobrodošli u pakao

Na društvenim mrežama večeras se širi fotografije koja je dokaz da su kosovski specijalci spremni da napadnu Srbe.

"Dobrodošli u pakao za svakoga ko želi da umre prerano. Spremni da intervenišu kad god je to potrebno da zaštitimo interese naše države", stoji u objavi specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

Srbi u strahu za Dejana Pantića

Među Srbima na severu KiM pronela se priča da će večeras pokušati da prebace Dejana Pantića iz nelegalnog pritvora u Leposaviću za Prištinu, rečeno je večeras na TV Pinku povodom dešavanja na KiM.

Navodno će to uraditi u koloni džipova pod posebnom pratnjom.

Za sada nema potvrda o toj akciji, prenele su "Novosti".

image