Srbija i Balkan

Srbi 16. dan na barikadama: Pripadnici Kosovske policije zauzeli stanicu u Leposaviću

Nismo ovde što volimo, nego zato što moramo, i što nam nema druge, reči su Srba sa severa KiM zabeležene noćas na barikadi u Rudaru
Srbi 16. dan na barikadama: Pripadnici Kosovske policije zauzeli stanicu u Leposaviću© RT/Zoran Saponjic

Srbi na severu Kosova dočekali su i 16. ledeno jutro na barikadama. Još jednu noć proveli su kraj logorskih vatri, pod šatorima, i noćas je oko barikada bilo mirno.

"Nismo ovde što volimo, nego zato što moramo, i što nam nema druge nego da se ovako borimo za svoja prava", reči su Srba sa severa KiM zabeležene noćas na barikadi u Rudaru na kojoj je iz noći u noć po nekoliko stotina ljudi.

I dok su iz KFOR-a i juče stigla upozorenja da je dijalog jedini način da se barikade uklone, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je da će odmah posle Božića obaviti razgovor sa komandom ove međunarodne institucije i da "Priština ne može unedogled da toleriše barikde jer one ugrožavaju slobodu kretanja".

Bivši kosovski policajac Dejan Pantić i dalje je pritvoren u bazi specijalne policije Kosova na Jarinju a porodica ga nije ni čula ni videla već 16 dana.

Putevi na severu Kosova i jutros su blokirani na ukupno devet mesta, dok kosovska policija i dalje ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka.

  • 25. dec 2022 • 21:44

    21:44

    Vučić završio sastanak sa premijerkom i vojnim vrhom

    Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić upravo je završio sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i vojnim vrhom, prenele su "Novosti".

    Radni sastanci i konsultacije biće nastavljeni sutra ujutru. Sastanku je prisustvovao i general Milan Mojsilović, koji se, kako pišu "Novosti", nakon toga hitno uputio u Rašku.

  • 18:36

    Petković: Priština Srbima ukida i pravo na verski život; Da li će hrišćanska Evropa ćutati?

    Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštio je da današnjom zabranom patrijarhu Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu ukinuto i pravo na verski život.

    "Zabranom Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji je, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na verski život. Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmere zulima i nasilja kojem je naš narod izložen", rekao je navodi se u saopštenju.

    Kako je podsetio direktor Kancelarije za KiM, Pećka patrijaršija je viševekovno sedište srpskih patrijarha.

    "Pravo patrijarha Porfirija da vrši službu u tom manastiru, čiji je starešina, neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja. Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini", poručio je Petković.

    Petković se zapitao da li će hrišćanska Evropa, u vreme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nema pred "ovim nasiljem bez presedana".

    "I da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu? Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima! Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu", poručio je Petković.

  • 16:10

    Gašić specijalnim jedinicama: Nećemo se uplašiti Kurtijevih terorista

    Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je danas na Kopaoniku pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a i 72. specijalne brigade Vojske Srbije, koji su na zajedničkoj vežbi.

    "Vidim u vašim očima svu hrabrost, spremnost, vidim i obučenost, vidim i opremljenost. Siguran sam da, dok ste vi ovde, naša lepa Srbija ne treba da brine ni od kakve vrste terorizma, ekstremizma, separatizma. Srbija je ponosna na vas, jer vidi da je svaki naš građanin bezbedan i zaštićen", naglasio je ministar.

    Poručio je da će predsednik i državno rukovodstvo učiniti sve da se sačuva mir i stabilnost, ali da se neće uplašiti "Kurtijevih terorista i njihovih spiskova za odstrel".

    "Zato vas molim da svom snagom radite na vašoj obuci, na vašoj opremljenosti, da bi našu majku Srbiju sačuvali u budućnosti", rekao je Gašić.

  • 15:14

    Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju

    Vlasti u Prištini zabranile su njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Porfiriju da pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku Patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je Patrijarh iguman, to jest starešina.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 12:22

    Šef Euleksa: Naš medicinski tim je pregledao Dejana Pantića

    Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark danas je saopštio da je medicinski tim Euleksa, na zahtev prištinskih vlasti, ponovo pregledao Dejana Pantića, kojeg je Kosovska policija zadržala u pritvoru.

    Vigemark je na Tviteru precizirao da je lekarski pregled obavljen juče.

    "Na zahtev nadležnih kosovskih vlasti, medicinski tim Euleksa juče uveče je pregledao D.P. kojeg je kosovska policija zadržala u pritvoru. Ovo je drugi lekarski pregled D.P, koji je sproveo medicinski tim Euleksa. Prvi je obavljen pre nedelju dana", naveo je Vigemark.

    Vigemark nije objavio puno ime i prezime pregledanog, ali je Euleks ranije saopštio da je lekar misije, na zahtev sudije za prethodni postupak, pregledao bivšeg policajca Dejana Pantića 17. decembra.

    Pantić je uhapšen 10. decembra na prelazu Jarinje, a 12. decembra mu je određen jednomesečni pritvor zbog sumnje da je učestvovao u napadu na prostorije centralne izborne komisije na severu Kosovske Mitrovice.

  • 12:16

    Euleks: Pružili smo pratnju Kosovskoj policiji

    Vozilo Euleksa juče se našlo u koloni policijskih džipova na seoskom putu Kamenica-Vuča- Solanica, jer su, kako je sopšteno, njihove snage na osnovu osnovu zvaničnog zahteva pružile pratnju kosovskoj policiji.

    "Nakon zvaničnog zahteva kosovske policije, Euleks je 24. decembra pratio konvoj redovnih službenika kosovske policije koji su se rotirali i zamenili redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću", potvrđeno je portalu "Kossev".

  • 11:41

    Vučević: Smenili su policajce u Leposaviću, ne znamo da li je to ROSU

    Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je prištinska policija ušla sinoć u Leposavić, i uz pomoć KFOR, izvršila zamenu ljudstva u policijskoj stanici Leposavić.

    Vučević je naveo da je jutros dobio podatak da je deo specijalne policije prebačen iz baze Uroševac u Kosovsku Mitrovicu, i da je reč o grupi od 35 policajaca.

    "Došlo je do smene pripadnika kosovske policije u Leposaviću. Ekipa koje je ranije bila pod kontrolom Prištine je zamenjena sa novim ljudstvom. Došlo je do smene ljudstva, a to ljudstvo došlo je uz podršku i sa transporterima KFOR-a. To je i KFOR potvrdio. Nije činjenica koja je prijatna za nas, ali je moramo biti svesni", rekao je Vučević za TV Prvu.

    On ističe da ima stalnih pomeranja i konfigurisanja kosovskih jedinica po terenu.

    "Oni imaju više jedinica, tako da je vrlo teško definisati da li su to ROSU, operativne ili interventne jedinice, različito ih konfigurišu. Već dve nedelje situacija je napeta i te tenzije su tako dramatične da bukvalno šibica može sve da zapali", upozorio je ministar odbrane.

  • 10:23

    Biskup Đerđi: EU da ne dozvoli novi sukob u regionu

    Biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi, tokom božićne mise u katedrali u Prištini poručio je da predstavnici EU u dijalogu Beograda i Prištine ne treba da čekaju da pomirenje dođe samo od sebe.

    Kako kaže, trebalo bi "da se ozbiljnije angažuju i predano rade kako ne bi dozvolili novi sukob u regionu."

    "Odsustvo rata i prisilni mir nisu stvorili uslove za pomirenje, samo su nagomilali mržnju, nepoverenje i nestrpljenje jednih prema drugima, da bi kasnije eksplodirali", rekao je Đerđi, prenosi portal Reporteri.

    Naglasio je da svaki čovek mora da bude zaštićen od jezika mržnje i da se moramo uzdržati od nepromišljenih postupaka koji ne vode pomirenju, već sukobu.

  • 10:13

    Kamberi optužuje Srbiju: "Palikuća na Balkanu"

    Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje i poslanik iz redova albanske nacionalne manjine u Skupštini Srbije, optužio je Srbiju da je, kako je rekao, "palikuća" na Balkanu uz ocenu da to mogu da zaustave samo Sjedinjene Američke Države.

    "To je politički koncept koji se mora zaustaviti", navodi on i dodaje da se EU suočava sa krizom identiteta i unutrašnjim sporovima, te da "ne može biti faktor koji može da donese mir na Balkanu".

    Situacija na severu KiM pokazuje "grubo mešanje Beograda u lokalne Srbe", ocenjuje Kamberi u intervjuu za Kosovapres i dodaje da je "zahtev Srbije Kforu za povratak snaga bezbednosti na KiM nerealan i ne postoji mogućnost da se to desi".

image