Srbija i Balkan

Brnabić: Svi na Zapadu kažu da ZSO mora da se formira

Sve što je Aljbin Kurti uradio u 2022. godini pokazalo je da on ne poštuje osnovna ljudska prava Srba na KiM, kaže premijerka Srbije
Brnabić: Svi na Zapadu kažu da ZSO mora da se formira© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je prioritet Vlade da se zaštite Srbi na KiM.

Ona je za praznični trobroj lista "Informer" kazala da ne može biti kompromisa kada su u pitanju životi ljudi, a da je sve što je tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti uradio u 2022. godini pokazalo da on ne poštuje osnovna ljudska prava Srba, ali i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

"Godina je počela tako što je on ukinuo pravo glasa Srbima, a završava se kidnapovanjem nevinih Srba i zabranom ulaska patrijarhu Porfiriju", navela je premijerka.

Na pitanje da li Srbija ima iskrene saveznike na Zapadu, Brnabić je ocenila da su u našim rukama argumenti, a da je međunarodno pravo na našoj strani.

"Mi smo došli do toga da danas gotovo svi na Zapadu kažu kako Briselski sporazum mora biti implementiran, kako ZSO mora da se formira. I mi čekamo sada da to vidimo. Očekujemo da se već u prvim danima 2023. pređe sa reči na dela." 

Govoreći o evropskom putu, Brnabić je ocenila da je taj put najbolji za Srbiju i da je u najboljem interesu naroda.

"Koliko god nam smetalo licemerje i dupli standardi i koliko god teško bilo razgovarati o vladavini prava, a da sa strane EU ne postoji vladavina prava u smislu poštovanja Briselskog sporazuma, mi ne smemo odustajati od pregovora i diplomatije", rekla je ona.

Kako je dodala, gotovo 70 odsto trgovinske razmene Srbije je sa zemljama članicama EU.

image