Srbija i Balkan

Momirović: Nećemo dozvoliti divljanje cena, držimo stvari pod kontrolom

Ministar trgovine naveo je da je prioritet da se prehrambeno tržište proširi na Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Koreju...
Momirović: Nećemo dozvoliti divljanje cena, držimo stvari pod kontrolomGetty © Photo by Matthew Horwood/Getty Images

Država neće dozvoliti divljanje cena, a prioritet će joj biti dodatan proboj srpske prehrambene industrije u velike zemlje, ističe za "Telegraf" ministar trgovine Tomislav Momirović.

"Srbija je kontrolom obezbedila da cene osnovnih životnih namirnica budu među najnižima u Evropi. Svesni smo pak da rast cena drugih artikala nije mali. Infacija, međutim, nije samo domaći fenomen, a država će i dalje voditi računa da zaštiti najugroženije", ističe ministar koji dodaje i da neće biti dopušteno da onlajn trgovina bude platforma za crno tržište.

Momirović je napomenuo i da je zbog sukoba na istoku Evrope, u toku kriza bez presedana, kao i da je njena posledica veliki rast inflacije na kontinentu.

Zato je uloga ministarstva da "drži cene pod kontrolom".

"Naravno, mi smo zemlja koja ima otvoreno tržište i slobodno poslovanje, ali u ovakvim uslovima i disbalansu cena, moramo da reagujemo kako bismo pre svega zaštitili najugroženije slojeve stanovništva. Određenim interventnim merama ograničili smo cene osnovnih životnih namirnica i obezbedili da cene hleba, mleka, brašna i šećera budu ako ne najjeftinije, onda među najjeftinijima u Evropi. Sprečili smo nestašicu proizvoda", poručuje ministar.

Nije lako u ovim okolnostima predvideti sledeću godinu, upozorava on, dodajući da nema sumnje da će biti teško.

"Nije lako kada imate prvi put posle 10 godina u našoj zemlji, a u Evropi posle 30, infalciju veću od 10 procenata. Srbija ne prednjači kada govorimo o rastu cena. I Holandija, Letonija i Litvanija imaju veću stopu inflacije. Uspeli smo da održimo stabilnost tržišta i određenu stabilnost cena", navodi Momirović dodajući da se neće dozvoliti eksplozija cena i razvoj sivog tržišta.

Momirović uverava i da će država zaštititi građane kada je to potrebno.

"Naš prioritet je da proširimo tržište za naše kompanije. Tu pre svega mislim na Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Koreju... da novim sporazumima o slobodnoj trgovini pospešimo izvoz i napravimo bolje uslove za poslovanje", istakao je ministar trgovine govoreći o prehrambenoj industriji.

image