Ekonomija

Godina pred nama: Nalet inflacije i u 2023. godini

U idućoj godini ekonomisti očekuju usporavanje mesečne inflacije zahvaljujući slabljenju potražnje, stabilizaciji cena energenata te normalizaciji lanaca nabavke
Godina pred nama: Nalet inflacije i u 2023. godiniwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Godinu za nama obeležile su rekordne cene, a taj trend će biti nastavljen i tokom 2023. godine "uz očekivani pad ako ne dođe do novog šoka", piše "Al džazira Balkan".

Inflacija je snažno udarila velike ekonomije, zemlje evrozone i SAD, a taj efekt se prenosio i na manja tržišta, kao što su zemlje Zapadnog Balkana.

Godinu su obeležili brojni protesti širom Mađarske, Austrije, Nemačke, Belgije, Holandije, Francuske.

Šta je uticalo na inflaciju u Srbiji?

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je blizu dve trećine doprinosa međugodišnjoj inflaciji u Srbiji posledica rasta cena hrane i energenata.

Milan Trajković, zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije upozorio je na posledice rasta cena đubriva, pšenice, kukuruza...

"Rast troškova primarne poljoprivredne proizvodnje, zbog ogromnog rasta cena đubriva, pšenice, kukuruza i druge hrane za stoku; visok rast troškova proizvodnje prerađivača, jer je jako poskupela papirna i plastična ambalaža; te tražnja, koja je i u ovakvim okolnostima porasla", objasnio je on.

Ekonomski stručnjak Admir Čavalić dodao je da su zemlje u regiji Zapadnog Balkana uvozno orjentisane, pa je i sama inflacija uvezana u te zemlje, na koju lokalne vlade nisu mogle da utiču u značajnijoj meri, osim što su mogle da pomognu najugroženijim grupama da lakše podnesu poskupljenje osnovnih životnih  namirnica i energenata.

Očekivanja ekonomista u 2023.

U idućoj godini ekonomisti očekuju usporavanje mesečne inflacije zahvaljujući slabljenju potražnje, stabilizaciji cena energenata te normalizaciji lanaca nabavke.

Osim toga, ključne banke podižu kamatnu stopu. Evropska centralna banka povećala je kamatne stope prvi put u 11 godina i to će nastaviti da radi i u sledećim mesecima.

ECB kaže da je njen glavni zadatak da održi stabilnost cena. Kada je rast cena u ekonomiji prebrz, odnosno kada je inflacija previsoka, veće kamatne stope pridonose vraćanju inflacije na ciljani nivo od dva posto.

Čavalić objašnjava da je podizanje kamatnih stopa jedan od dokazanih metoda koji utiču na smanjenje inflacije. Veće kamatne stope će usporiti razvoj kompanija, platežna moć radnika se neće povećavati, što će na koncu obuzdati i rast cena.

image