Srbija i Balkan

Stigao odgovor Kfora na zahtev za povratak Vojske Srbije na KiM

Ministarstvo odbrane Srbije je navedeni dokument dostavilo Kabinetu predsednika Aleksandra Vučića
Stigao odgovor Kfora na zahtev za povratak Vojske Srbije na KiM© Foto Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su od predstavnika Kfora odgovor na zahtev za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije Republike Srbije na prostor Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Odgovor je preuzet na Badnje veče, u 19.00 časova, na administrativnom prelazu Merdare.

Ministarstvo odbrane Srbije je navedeni dokument dostavilo Kabinetu predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju.

Srbija je u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN sredinom decembra predala zahtev Kforu za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na teritoriju KiM. 

Kfor je prethodno saopštio da se "analizira nedavni zahtev Vlade Srbije" da se na Kosovo i Metohiju vrati do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Misija Kfora koju vodi NATO, sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere koji su posvećeni obezbeđivanju bezbednog, okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na 'Kosovu', u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. Kao takva, uloga Kfora je i dalje fundamentalna za trajnu bezbednost na celom Kosovu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", objavio je tada Kfor. 

image