Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Zašto je Beograd "Kazablanka Zapadnog Balkana"?

Ne planiraju oni da Rusku Federaciju pokore vojno, već preko špijuna i agenata uticaja koje traže u svetu
RT Balkan istražuje: Zašto je Beograd "Kazablanka Zapadnog Balkana"?www.globallookpress.com © Eduardo Parra/Keystone Press Agency

Da je Beograd u periodu oko Nove godine izgledao kao Kazablanka u Drugom svetkom ratu, objasnio je predsednik Srbije Alekandar Vučić, komentarišući najveću špijunsku aktivnost u istoriji ovih prostora. RT Balkan istražuje šta se krije iza povećanog obaveštajnog rada različitih stranih službi u Srbiji, što se odražava na čitavu teritoriju Balkana i šire.

Nekadašnji pripadnik kontraobaveštajne službe Vojske SRJ Ljuban Karan kaže da nije Srbija jedina interesna zona špijuna, već da se na udaru nalazi i Rusija.

"Vlada specifična situacija jer su ruske službe, baš kao i diplomate - maskirani obaveštajci, proterani na Zapadu, a Rusi su odgovorili istom merom na Istoku. S obzirom da u Beogradu i okolini ima Rusa i Ukrajinaca, onda se obaveštajci bukvalno sudaraju na ničijem terenu. Zato ovde vlada jedan opšti obavštajni haos gde svi traže špijune i agente uticaja koji će tek biti u funkciji", rekao je Karan, uz napomenu da ponekad ti interesi nisu ni vezani za prostor Balkana, već su usmereni jedni protiv drugih.

U tom kontekstu podsetio je na izjavu zamenika direktora CIA Davida Koena "da love Ruse po celom svetu, vrbuju ih i prave agente uticaja sa ciljem rušenja Vladimira Putina u Rusiji".

"Ne planiraju oni da Rusku Federaciju pokore vojno, već preko špijuna i agenata uticaja koje traže u svetu", naglasio je bivši obaveštajac.

Karan kaže da je za Srbiju, od klasičnog obaveštajnog rada, veća opasnost podrivanje Srbije sa ciljem da je oslabe.

"Angažuju se agenti uticaja, što podrazumeva da špijuni traže uticajne i moćne ljude koji utiču na političke prilike i na promenu javnog mnjenja u zemlji u pravcu koji odgovara vladama tih obaveštajnih službi i špijunima. To nije samo puko prikupljanje informacija, jer ih rukovodstvo države najčešće i ne krije. Strane obaveštajne službe se služe nepredvidivošću, inovativnim metodama i sredstvima prisluškivanja i praćenja, kako bi ostali nezapaženi, spontani i kako bi tvrdili da se ne mešaju u naše stvari, iako je glavni motiv da utiču na promene raspoloženja u narodu", objašnjava penzionisani pukovnik KOS-a.

Za te potrebe se, kako dodaje, Zapad koristi novcem, a na Istoku se pozivaju na tradicionalnu naklonost srpskom narodu i istorijskim vezama koje nas spajaju.

"Obećavaju im funkcije u daljoj perspektivi, nekretnine i školovanje dece u inostranstvu, nude im se titule i slično. Rade se istraživanja i psihološke analize, jer nisu svi isti i slabi po istim osnovama. Potrebni su meseci rada i obrade, niko ne dolazi na dan-dva, u pitanju su meseci", zaključo je Karan.

Bivši ambasador Jugoslavije u Turskoj i ministar inostranih poslova u vladi SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za RT Balkan kaže da je Srbija po viđenju mnogih neuralgična tačka Balkana, jedina vojno neutralna i politički nezavisna država u regionu.

"Velika prisutnost špijuna je posledica političke i geopolitičke ofanzive koje zemlje Zapada i NATO-a vrše na prostoru Balkana, a sve u funkciji sukoba u Ukrajini. Pošto žele da potpuno obezbede svoje zaleđe na Balkanu, da ga politički neutrališu i pokore, i na taj način se obezbede za dalje runde obračunavanja sa Rusijom, koju očigledno imaju u vidu još od ranije kada je započet ceo ovaj sukob na istoku", navodi Jovanović.

Jedan od naših najiskusnijih karijernih diplomata, Branko Branković, za RT Balkan kaže da je fokus obaveštajnih službi u Beogradu na tri glavne teme.

"To su stavovi javnog mnjenja prema situaciji na Kosovu i Metohiji, ulasku Srbije u EU i eventualno članstvo u NATO-u", objašnjava autor dela "Iza kulisa diplomatije".

Jovanović kaže da su u špijunsku aktivnost uključene sve države koje imaju interese za ovaj teren, pre svega zemlje koje su ključne za razgovore i pronalaženja rešenja za kosovski čvor, poput SAD, Nemačke, Francuske, ali i svih članica NATO-a, susedima pomagačima, pa čak i nekih udaljenijih zemalja.

"Srbija se ne uklapa u njihovu šemu i na neki način pokušavaju da je prinude na pokoravanje zapadnoj političkoj agendi. Koriste "Kosovo", ohrabruju ga i navode na neprekidan niz incidenata, a Srbiju sa druge strane drže u stalnoj bezbednosnoj budnosti", napominje bivši ambasador i daje pohvalu srpskim kontraobaveštajnim službama jer su identifikovale strane sive eminencije i špijune i tako im zadale udarac.

Na Balkanu ništa novo

Diplomata Branković kaže da prisutnost obaveštajaca na prostoru Balkana nije novost.

"Ako je predsednik to rekao, on verovatno zna. Iz velikog diplomatskog iskustva znam da gde god su krize i krizna žarišta, forsiraju se obaveštajni centri. I Titova Jugoslavija, i Slobina Srbija i Crna Gora, pa i Srbija posle 5. oktobra, kada su strane službe dovele na vlast one koje su doveli... Mi smo uvek bili prostor sa mnogo zainteresovanih u kom pravcu će ići naša zemlja", kaže on i napominje da velike sile ne štede novac za te svrhe, već iznajmljuju stanove, kancelarije, otvaraju firme i registruju specifične delatnosti.

Branković podvlači da je tzv. Kosovo takođe Eldorado za špijunsku delatnost.

"Priština vrvi od obaveštajaca, ona je leglo svih obaveštajnih službi za pitanja o KiM, Srbiji, Crnoj Gori i BiH. To je stanje od rimskog doba, nije od juče. Zadatak naših službi je da znaju, opserviraju i ne dozvole antidržavnu delatnost zemalja koje nam žele zlo."

image