Svet

Korupcija, špijunaža, onanisanje, mizoginija i gej žurke: Najnepristojniji poslanici u Briselu

Učesnici "Katargejta" nisu jedini kontroverzni briselski političari, tvrdi "Politiko"
Korupcija, špijunaža, onanisanje, mizoginija i gej žurke: Najnepristojniji poslanici u Briseluwww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

U pokušaju da skrene pažnju sa afere "Katargejt", džakova sa novcem i trgovine uticajem, koja je zadala ozbiljan udarac kredibilnosti i moralnosti Evropskog parlamenta, briselski portal "Politiko" sastavio je listu, prema njihovom mišljenju, još kontroverznijih političara koji su pohodili evrpske institucije.

Pored onih zaista skandaloznih, tu su i imena nekih antisistemskih političara koji su trn u oku briselske evrokratije.

Elmar Brok

Kada se penzionisao 2019. godine, uticajni Nemac je bio poslanik EU punih 39 godina. Takav staž zaslužuje da se po njemu nazove sala, kafić ili makar klupa, navodi portal. Ali, Brok je bio problematičan.

Pre njegovog odlaska, šest bivših zaposlenih pričalo je "Politiku" o nizu bizarnih incidenata, uključujući njegovu naviku da ih gađa predmetima i puši u kancelariji.

Brok je odbacio optužbe da stvara "toksično" okruženje poručivši da "bliska saradnja i stresni dani znače da postoji prostor za trvenja". "U potpunosti osuđujem bilo kakvu vrstu fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja", poručio je on.

Brokovo ime bilo je povezano i sa finansijskim malverzacijama, odnosno posetiocima je naplaćivao ulaz u parlament, a za sebe uzeo najmanje 18.000 evra. Navodi se i da je godinama sarađivao sa nemačkim medijskim gigantom "Bertelsmanom" što mu je donosilo više od 5.000 evra mesečno — povrh njegove poslaničke plate u Evropskom parlamentu.

Robert Rošefor

Ovaj francuski poslanik u Evropskom parlamentu masturbirao je pred tinejdžerima u gvožđari izvan Pariza 2016. godine. Policiji je, tom prilikom, rekao da je "pod stresom" i požalio se da se osećao ugroženo kada ga je svedok incidenta srušio na zemlju.

Rošefor je priznao krivicu, izbegavši javno suđenje, a tužilaštvo je donelo odluku da ne obelodani njegovu kaznu. Izgubio je položaj u MoDem partiji centra ali je odslužio mandat za poslanika pre nego što se povukao uoči izbora u maju.

Najdžel Faraž

Faraž, piše "Politiko", uživa u aktuelnom skandalu u Evropskom parlamentu, što nije iznenađenje budući da su njegovoj stranci UKIP lideri Evropskog parlamenta 2016. godine naredili da vrati više od 172.000 evra zloupotrebljenih sredstava.

Faraž je bio član parlamentarnog odbora za ribarstvo, što je prilično važan sektor za ostrvsku državu kao što je Velika Britanija i, sudeći prema podacima Grinpisa, nije se pretrgao od posla. Tokom tri godine koliko je Faraž bio član odbora, prisustvovao je samo jednom od 42 sastanka.

On, međutim, ima pravo na EU penziju, čije troškove snose Ujedinjeno Kraljevstvo i EU čiji će deo, kada Faraž dostigne starosnu granicu za penzionisanje, iznositi 35.640 evra. Treba napomenuti i da Faraž nije uspeo da postane britanski poslanik najmanje sedam puta, a jednom prilikom je osvojio manje glasova od čoveka u kostimu delfina.

Le Penovi

Još jedna bivša članica Evropskog parlamenta koju je razveselio trenutni skandal u Briselu je šefica Nacionalnog fronta, Marin Le Pen. "Vukli su nas kroz blato zbog potpuno transparentnog i legalnog zajma od češko-ruske banke", navela je ona o pozajmici od devet miliona evra koji je njena stranka obezbedila 2014. "Istovremeno, Katar je isporučivao kofere pune gotovine svim ovim pokvarenim ljudima koji su navodno u 'taboru dobrih'", navela je.

Le Penova ima, blago rečeno, komplikovan odnos sa Evropskim parlamentom, objašnjava portal.

Sud pravde EU presudio je da treba da vrati skoro 300.000 evra zloupotrebljenih sredstava, uključujući i novac koji je koristila da bi svojoj šefici kabineta Ketrin Grise isplatila platu pomoćnika parlamenta, uprkos činjenici da Grise nije radila u skupštini.

Le Penova je, takođe, plaćala telohranitelja Tjerija Legijea navodeći da je on pomoćnik u parlamentu, a zbog toga je morala da vrati više od 41.000 evra.

Krv nije voda, a to dokazuje i njen primer. Njenom ocu, osnivaču stranke, Žan-Mari Le Penu, naloženo je da vrati više od 320.000 evra u budžet Evropskog parlamenta, a upravo toliko je isplatio svom asistentu.

Januš Korvin-Mike

Bivši poljski poslanik u Evropskom parlamentu je desničar "do koske". Tokom debate o jazu u platama, on je jednom tvrdio da žene treba da zarađuju manje novca od muškaraca "jer su slabije, sitnije i manje inteligentne".

Takođe je rekao da zgradu Evropske komisije "treba pretvoriti u bordel".

Bela Kovač

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, član krajnje desničarske partije Jobik, izgubio je poslanički imunitet 2015. nakon što je optužen da je špijunirao institucije EU u korist Rusije. Njegova priča uključuje tajne brakove, višestruke identitete i bogatstvo kome se ne može ući u trag. Među kolegama je, tvrdi "Politiko", bio poznat po nadimku "KGBela". U vreme kada mu je izrečena presuda u septembru ove godine, mađarski mediji su primetili da se već preselio u Moskvu.

Bruno Golniš

Ispunjava skoro uslove za ekstremnog desničara: Proglašen je krivim zbog negiranja Holokausta, oduzet mu je poslanički imunitet zbog izazivanja rasne mržnje.

Sud EU je naložio da vrati novac za plaćanje asistenta za posao za koji nije mogao da dokaže da je povezan sa njegovom ulogom poslanika u Evropskom parlamentu. I tu nije kraj, Golniš je spustio pantalone i pokazao golu zadnjicu na sednici regionalnog saveta u znak protesta zbog državnih subvencija koje se daju muzičkim bendovima koji pevaju o seksu, piše "Politiko".

Jozef Šajer

Šajer, bliski saradnik Viktora Orbana i suosnivač stranke Fides mađarskog premijera, spektakularno je pao u nemilost šefa u decembru 2020. nakon što je prisustvovao tajnoj zabavi u jeku karantina. Policija je na skupu pronašla 25 golih muškaraca, prema izveštajima belgijskih medija, a prolaznik je prijavio da je video čoveka kako beži niz oluk, što je navelo policiju da uhapsi Šajera i pronađe narkotike u njegovom rancu, rekli su tužioci.

Orban je to delo nazvao "neprihvatljivim i neodbranjivim", a Šajer je napustio stranku i svoju funkciju u Briselu.

image