Svet

Afera "Katargejt": Skandal u Evropskom parlamentu nije veliko iznenađenje

Praktično nema nikakvog nadzora nad time kako poslanici troše svoje naknade i ta sredstva su više puta zloupotrebljena, kaže direktor organizacije za borbu protiv korupcije
Afera "Katargejt": Skandal u Evropskom parlamentu nije veliko iznenađenjewww.globallookpress.com © AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropska unija provela je prethodne dane baveći se jednim od najgorih skandala koji su pogodili Brisel u poslednjih nekoliko decenija. Belgijska policija saopštila je krajem prošle nedelje da je izvršila racije i uhapsila četiri osobe zbog sumnje na korupciju i navodne isplate i poklone iz Katara za poslanike Evropskog parlamenta (EP).

Istraga je usmerena na navodna dela korupcije i pranja novca organizovane grupe kojoj je cilj da "utiče na ekonomske i političke odluke EP" putem novca i poklona, javlja belgijski javni servis RTBF, pozivajući se na tužilaštvo.

Kaili zadržana u pritvoru

Najistaknutija među uhapšenima je grčka političarka Eva Kaili, koja je u trenutku privođenja bila potpredsednik EP. U međuvremenu je smenjena, a, kao i Katar, negira krivicu. Kaili se nije pojavila na ročištu zakazanom za prošlu sredu i ostaće u pritvoru do sledećeg koje bi trebalo da bude održano 22. decembra.

Belgijski tužioci potvrdili su da je u sredu sprovedena "istraga velikih razmera" o navodnim kriminalnim aktivnostima, korupciji i pranju novca u Evropskom parlamentu. Kaili i još tri osobe uhapšene su u petak zbog istrage o korupciji o navodnim isplatama i poklonima od strane Katara članovima i osoblju parlamenta.

Kaili, koja je u EP istupila u odbranu Katara, otputovala je u ovu državu neposredno pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu.

U odgovoru na kritike usmerene na ovu zalivsku zemlju zbog optužbi o kršenju ljudskih prava i postupanju prema radnicima migrantima, Kaili je 21. novembra rekla da je "Katar lider u radničkim pravima".

"Svetsko prvenstvo u Kataru je dokaz da sportska diplomatija može dovesti do istorijske transformacije zemlje čije su reforme inspirisale arapski svet", kazala je, između ostalog, grčka političarka.

Belgijska policija je na svom službenom Tviter nalogu objavila fotografiju na kojoj se nalazi deo novca koji je zaplenjen u toku istrage.

"U istrazi federalnog tužilaštva, zbog sumnje na korupciju osoba aktivnih u Evropskom parlamentu, pravosudna policija je u pretresima na području Brisela zaplenila gotovo 1,5 miliona evra", naveli su iz policije.

Iako je skandal izuzetno potresao Brisel, ovi navodi nisu bili veliko iznenađenje za poznavaoce evropskih institucija, posebno EP.

Nema nadzora nad time kako poslanici troše novac

Direktor organizacije za borbu protiv korupcije "Transparensi internešnel EU" Nikolas Ajosa ocenio je da je Parlament godinama tolerisao kulturu imuniteta i nekažnjivosti.

"Praktično nema nikakvog nadzora nad time kako poslanici EP troše svoje naknade i više puta smo videli da su ta sredstva zloupotrebljena", naveo je on.

Ajosa veruje da je institucionalna korupcija samo mali deo onoga što poslanike EP čini primamljivom metom za one koji žele da utiču na evropsku politiku.

"Parlament, kao kolektiv, ima veliku moć u vođenju politike koja omogućava pristup ogromnom tržištu od preko 400 miliona ljudi. Međutim, sami poslanici se, van Parlamenta, drže povučeno izvan briselskog balona, što verovatno pomaže u izbegavanju nadzora", napomenuo je.

Pojedini poslanici nisu hteli da budu preoštri prema Kataru

Položaj poslanika u EP omogućuje im i više od pukog donošenja propisa. Bivši britanski poslanik Bil Njuton Dan objašnjava da, kada EP objavi rezoluciju o nekom pitanju, mediji to vrlo često uzimaju kao "glas Evrope".

Intervencija Eve Kaili od 21. novembra u znak podrške Kataru zapravo se dogodila tokom rasprave o rezoluciji o ljudskim pravima u Kataru uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Rezolucija je na kraju donesena tri dana kasnije.

Mađarska poslanica u EP Katalin Čeh rekla je za Si-En-En da je donošenje ove rezolucije bilo posebno teško jer su se poslanici iz dve glavne grupe u Parlamentu opirali tome da njene odredbe bude prestroge prema Kataru.

"U retrospektivi, kada znamo ono što sada znamo, veoma je alarmantna činjenica da su se moje kolege tako snažno protivile ovoj rezoluciji. Uznemirujuće je da se uticaj autokrata trećih strana možda infiltrirao u naše pregovore", istakla je Čeh.

Verovatno će proći neko vreme pre nego što saznamo šta se tačno dogodilo i da li su pravila lobiranja prekršena. Ukoliko je neophodno sprovođenje reforma, taj proces će, bez sumnje, biti bolan i naporan, navodi Si-En-En. Međutim, aktivisti koji se godinama zalažu za borbu protiv korupcije mogu pronaći utehu u činjenici da je skandal u samom srcu Evrope izbio u trenutku u kom će dobiti maksimalnu pažnju, što nije nešto što se često dešava u balonu briselske politike.

image
VV inauguration
banner