Svet

Skupa putovanja i pokloni: Evropski poslanici pali na zlato iz Katara

Katarski zvaničnici u Briselu nastojali da poboljšaju narativ o stanju prava radnika i ljudskih prava u zemlji, kažu poslanici Evropskog parlamenta
Skupa putovanja i pokloni: Evropski poslanici pali na zlato iz Katara© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Katar je evropskim poslanicima nudio ulaznice za Svetsko prvenstvo u fudbalu, besplatna putovanja u ovu državu, kao i druge povlastice u nameri da ih ubedi da ublaže kritike na račun odnosa prema radnicima uoči Mundijala, piše "Fajnenšel tajms".

Evropski parlament (EP) u centru je skandala o korupciji, a belgijski tužioci zaplenili su oko 1,5 miliona evra tokom istrage povodom optužbi da su neki od članova parlamenta primali mito od Katara, preneo je Rojters.

Za sada su privedene četiri osobe, a jedan od njih je bivši poslanik EP Pjer Antonio Panceri. Italijanski političar je optužen za korupciju, a policija je u njegovoj kući zaplenila čak 600.000 evra u gotovini. Sumnja se i da je poveo svoju porodicu na putovanje vredno oko 100.000 evra, a sve je, navodno, platio Katar.

Sada bivša potpredsednica EP grčka političarka Eva Kaili i njen partner Frančesko Đorđi, koji je ranije radio za Pancerija, takođe su privedeni, a policija je konfiskovala 150.000 evra iz njihovog doma.

Besplatna putovanja i karte za svetsko prvenstvo

Navodno kršenje prava radnika migranata koji su gradili stadione za Svetsko prvenstvo u fudbalu dugo je na meti međunarodnih kritika. Od početka parlamentarnog mandata 2019. i uoči turnira, katarski zvaničnici u Briselu nastojali su da poboljšaju narativ o stanju prava radnika i ljudskih prava u zemlji, ocenilo je pet poslanika iz tri različite političke grupe koji su za "Fajnenšel tajms" govorili pod uslovom anonimnosti.

Tvrde da je Katar zvaničnicima nudio putovanja, večere, ali i obećavao da će dobiti ulaznice za Mundijal.

"To je bio sistemski način pristupanja briselskim poslanicima u cilju poboljšanja reputacije zemlje. Na taj način želeli su da osiguraju da nećemo zauzeti oštar stav kada su u pitanju građanska i socijalna prava u toj državi", rekao je jedan član Evropske narodne stranke koji tvrdi da nikada nije prihvatio nijednu ponudu zalivske države.

Hana Nojman, članica EP iz partije Zelenih koja predsedava Delegacijom za odnose sa Arabijskim poluostrvom, istakla je da su joj nuđena besplatna putovanja u Katar, ali tvrdi da ih je uvek odbijala.

"Neke ambasade pokušavaju da utiču na naše odluke mnogo agresivnije od drugih. Bilo je očigledno da je nekoliko kolega iz grupe socijalista vodilo snažnu pro-katarsku agendu", dodala je ona.

Poslanici krišom primali poklone?

Poslanicima EP, inače, nije dozvoljeno da primaju poklone u vrednosti većoj od 150 evra,  u obavezi su sve da prijave, kao i prisustvo događajima koje organizuju treća lica. Međutim, poštovanje i primena ovih pravila prilično su neujednačena. Od 705 poslanika, u registru se nalazi samo njih osam koji su od 2020. godine prijavili da su primili 39 poklona, napominje britanski list.

Poslanici iz grupa desnog, liberalnog i levog centra rekli su da su im se iz zalivske države obratili preko Parlamentarne grupe prijateljstva Katar-EU u Briselu koja sarađuje sa ambasadom Katara u briselskoj prestonici.

Italijanski poslanik Dino Đaruso dao je ostavku 2019. godine ubrzo nakon što je grupa osnovana. Kako tvrdi, na taj potez se odlučio nakon što je shvatio da "taj angažman nije normalan".

"Nikada nisam učestvovao ni u jednom od događaja. Način na koji su se angažovali je bio loš. Hteli su da ubede zakonodavce da tamo nema eksploatacije radnika", kazao je on.

Prošlog meseca poslanici tri najveće političke grupe u Evropskom parlamentu dogovorili su zajedničku rezoluciju o ljudskim pravima u kontekstu Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru. Svi amandmani kojima se "koristi oštriji jezik protiv Katara" su odbijeni, prema zvaničnim javnim zapisima o glasanju. Eva Kaili bila je među poslanicima koji su glasali protiv.

Na primer, amandmani koji su poništeni su uključivali reference na "široko rasprostranjeno kršenje ljudskih prava i prava radnika" u Kataru i "propust u istrazi smrti hiljada radnika migranata".

Dino Đaruso ocenio je da je rezolucija bila veoma čudna, kao i da je, od stotina poslanika, bilo veoma malo direktnih osuda povodom načina na koji je Katar upravljao Mundijalom.

Članovi parlamentarnog odbora za unutrašnje poslove glasali su ovog meseca za to da se državljanima Katara obezbede putovanja u Evropu bez viza. Iako nije bila član komiteta, Kaili je glasala za taj potez i pozvala kolege iz drugih političkih grupa da slede njen primer. Glasanje u celom parlamentu o bezviznom režimu bilo je zakazano za ovu nedelju, ali je odloženo nakon početka istrage o korupciji i pranju novca.

Diplomata iz Katara izjavio je za "Fajnenšel tajms" da vlada ove zemlje, kao i mnoge druge, često organizuju posete za strane zvaničnike i članove parlamentarnih grupa.

"Ova putovanja se najavljuju javno i pružaju priliku posetiocima da razgovaraju o važnim temama sa državnim zvaničnicima, akademicima, predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija poput Međunarodne organizacije rada, kao i sa predstavnicima javnosti, kako bi mogli da formiraju sopstveno mišljenje i razviju bolje informisani pogled na Katar", poručio je on.

Ističe da država nije očekivala pozitivne reakcije, već je primarni cilj bio konstruktivan dijalog, kao i da gostima pokažu "realnost na terenu".

image