Svet

Afera Katar gejt: Ko je Eva Kaili, potpredsednica Evropskog parlamenta optužena za korupciju?

Karijera grčke političarke od samog početka bila je neobična
Afera Katar gejt: Ko je Eva Kaili, potpredsednica Evropskog parlamenta optužena za korupciju?© European Parliament via AP

Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) Eva Kaili, koja je jedna o osumnjičenih u istrazi o pranju novca i korupciji, negirala je da je primila novac od Katara, saopštio je danas jedan od njenih advokata.

"Ona se izjašnjava da je nevina, to mogu da vam kažem", rekao je za Open TV advokat koji zastupa Kaili u Grčkoj Mihalis Dimitrakopulos.

On tvrdi da Kaili nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara i da "nije preduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu".

Podsetimo, belgijsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist jedne zalivske države. Izvor navodi da se u pravnim dokumentima, u slučaju moguće korpucije, pominju Katar i Maroko.

Velika istraga odvija se dok je Katar u centru pažnje kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Istražitelji sumnjaju da su isplate bile deo šireg nastojanja zemlje da ulepša svoj imidž usred optužbi da ne poštuje ljudska i prava radnika, javio je "Blumberg".

Grčka uprava za borbu protiv pranja novca naredila je zamrzavanje celokupne lične imovine grčke političarke, kao i njenog supruga i porodice, rekao je izvor.

Tužioci su 9. decembra u Briselu u okviru istrage pretresli 16 kuća, a do sada je zaplenjeno najmanje 750.000 evra. Prekujče je saopšteno da su dve osobe puštene na slobodu, ali nije precizirano o kojim osumnjičenima je reč.

"Strano telo"

"Špigel" piše da je Eva Kaili oduvek privlačila pažnju – prvo u političkim krugovima u rodnoj Grčkoj, a zatim i kao potpredsednica EP. U Briselu je viđena kao "strano telo" u sopstvenoj grupi, ali niko nije sumnjao da bio ona mogla da bude korumpirana, navodi nemački list.

Sada je posebno intrigantna činjenica da je bila neobično posvećena zalivskim državama. Poslednji put je stala na stranu Katara pre tri nedelje kada je govorila u Evropskom parlamentu tokom debate o Svetskom prvenstvu u fudbalu. Tada je pričala o "istorijskoj transformaciji" zemlje i ocenila da su tamošnje reforme "inspirisale arapski svet". U to vreme niko verovatno nije ni slutio da će Kaili biti predmet velike istrage o korupciji.

Kolege iz njene poslaničke grupi žalile su se da je stala na stranu konzervativne vlade u skandalu povezanim sa prisluškivanjem grčkog opozicionog političara i novinara koji su koristili špijunski softver. Jedan od kolega iz parlamenta ju je ranije nazvao "stranim telom u poslaničkoj grupi".

Karijera potpredsednice EP od samog početka bila je neobična. Postala je jedna od najmlađih poslanika grčkog parlamenta 2007. godine, a ubrzo zatim i javna ličnost. Mlada političarka izdvojila se po godinama i lepoti, navodi "Špigel".

List je 2011. godine objavio da je često bilo "žamora" o njenom izgledu, koji su se pretvorili u otvoreni seksizam.

I sama Kaili svojevremeno je govorila na tu temu.

"Da ne izgledam ovako, nikada ne bih bila izabrana. Ali, želim i da imam nešto da kažem", rekla je ona.

Na njenom Instagram nalogu nalazi se i stara fotografija na kojoj u čipkanoj beloj haljini sedi sa milijarderom Ričardom Bransonom.

Sukobi u stranci

Na međunarodnom planu prvi put je primećena kada se javno suprotstavila partijskom lideru Jorgosu Papandreuu 2011. godine. On je želeo da stanovništvo glasa o paketu za spas evra, ali je referendum ipak otkazan. 

Kaili je odbila ovaj predlog i tada je počela pobuna u stranci, koja se završila Papandreuovom ostavkom. To je bio i početak njihovog kraja u grčkoj politici. Kaili je, takođe, odbacila kompromis vlade u sporu oko imena sa Severnom Makedonijom i zauzela liniju konzervativne stranke Nea Dimokratija (ND).

U Evropski parlament ušla je 2014. godine, a u to vreme je često isticala kritike na račun svoje zemlje. Tvrdila je da Grcima nedostaje javni duh i da se to vidi po "nespremnosti da se plaća porez ili da se uključi u nešto što je važno za zajednicu".

Kaili je brzo napredovala u karijeri, a neko vreme je bila uključena u Odbor za industriju EP i bavila se važnim pitanjima poput ekonomije, valute i budžeta. Studirala je arhitekturu i ekonomiju, radila kao konsultant za komunikacije i bila je viđena kao inteligentna i samouverena.

U januaru 2022. napravila je veliki korak u karijeri kada je izabrana za potpredsednicu Evropskog parlamenta. Međutim, nakon početka istrage o korupciji izbačena je iz stranke, a predsednica EP Roberta Metsola suspendovala ju je sa mesta zamenika.

Lideri političkih grupacija u EP jednoglasno su odlučili da Kaili treba da bude smenjena s mesta potpredsednice, javio je Rojters. Parlament u punom sastavu bi tokom današnjeg dana trebalo da odluči o njenoj smeni, ako bude postojala dvotrećinska većina za okončanje njenog mandata.

image