Svet

Marokanski špijun imao ključnu ulogu u "Katargejtu"

Istraga oko navodne kupovine uticaja i korumpiranja poslanika Evropskog parlamenta, proširena je i na druge "sumnjive" zemlje, konkretno na Maroko, čiji je agent M118 navodno odigrao ključnu ulogu u skandalu sa evroposlanicima
Marokanski špijun imao ključnu ulogu u "Katargejtu"© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Zapadni medijski izveštaji dobili su novi obrt u otkrivanju detalja afere koja potresa Evropski parlament danima unazad, a tiče se navodnog korumpiranja više poslanika parlamenta u korist Katara.

Istraga oko afere koju su novinari prozvali "Katargejt" proširena je i na druge "sumnjive" zemlje, konkretno na Maroko, čiji je špijun odigrao ključnu ulogu u skandalu sa evroposlanicima, piše "Politiko".  

Sa kodnim imenom M118, agent marokanske tajne službe identifikovan kao Muhamed Belareh, sumnjiči se za lobiranje i navodno podmićivanje poslanika EP poslednjih godina, a u "Katargejtu" ga američki portal, pozivajući se na pisanje zapadnoevropskih medija, smešta u samo središte mreže korupcije.

Belareh je, prema ovim navodima, od ranije poznat evropskim obaveštajnim službama, a "pod lupom" belgijskih inspektora našao se, posle Katara, i Rabat, čijeg navodnog agenta mediji na Zapadu vide kao ključnog igrača.

Belgijski ministar pravde Vinsent van Kvikenborn rekao je prošle nedelje da bi u aferu mogla biti upletena i "zemlja koja je poslednjih godina bila pominjana kada je reč o stranom mešanju", misleći navodno na Maroko. Njihova obaveštajna služba, prema pisanju portala, već je bila optužena za špijunažu u Belgiji, gde živi velika marokanska dijaspora.

Prema navodima italijanske "La republike" i belgijskog "L soara", Belareh je bio veza između nekadašnjeg evroposlanika Pjera Antonija Pancerija i marokanske tajne službe (DGED). Italijanski političar sada je u zatvoru i suočava se sa optužbama za korupciju u istrazi o tome da li su Maroko i Katar pokušavali da kupe uticaj u Evropskom parlamentu.

"Politiko" ističe da je prema uvidu u marokanske diplomatske depeše, koje su objavili hakeri 2014. i 2015. godine, Panceri opisan kao "bliski prijatelj Maroka" i uticajni saveznik, "sposoban da se suprotstavi rastućem aktivizmu naših neprijatelja u Evropskom parlamentu". Istražitelji sada utvrđuju dubinu ovih veza, a belgijske vlasti traže i njegovu ženi i ćerku kako bi utvrdile da li su i one bile umešane u korupciju u kojoj se pominje primanje poklona od marokanskog ambasadora u Poljskoj Aberahima Atmuna.

Panceri i Atmun nekoliko godina su bili na čelu zajedničkog EU-Maroko parlamentarnog odbora. "L soar" sada piše da je Atmun navodno primao naređenja od Belareha, koji se u tekstu pominje kao "veoma opasan čovek".

Tajanstveni lik, više puta je punio medijske stupce: navodno je ovaj marokanski špijun bio umešan u slučaj infiltracije agenata specijalne marokanske službe u džamije u Španiji. Pominje se i kao jedan od glavnih aktera korupcijskog skandala u Francuskoj u slučaju aerodroma "Orli", kada je navodno pribavio od francuskog graničnog službenika poverljiva dokumenta o Marokancima koji se nalaze na listi sumnjivih terorista u zamenu za luksuzno putovanje u Maroko. Francuske vlasti tada navodno nisu uhapsile Belareha jer su od njega dobijali kontraobaveštajne podatke.

image
VV inauguration
banner