Svet

Belgijski sud odlučio: Grčka evroposlanica optužena za korupciju u pritvoru još mesec dana

Njen advokat rekao je da je ona "zabrinuta i potresena" izdajom njenog partnera, takođe optuženog, Frančeska Đorđa
Belgijski sud odlučio: Grčka evroposlanica optužena za korupciju u pritvoru još mesec danawww.globallookpress.com © IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Belgijski sud odlučio je danas nakon saslušanja da će bivša potpredsednica Evropskog parlamenta, Grkinja Eva Kaili (44), biti zadržana u pritvoru još mesec dana.

Advokati grčke evroposlanice osumnjičene za jedan od najvećih korupcionaških skandala u EU prethodno su zatražili njeno oslobađanje iz zatvora te da joj se dodeli uređaj za praćenje.

Odbrana sada ima 24 sata da ulože žalbu na ovu odluku, a ako to odluče, Kaili će se pojaviti pred Apelacionim sudom u Briselu u roku od 15 dana, prenosi "Juronjuz".

Ona i drugi evropski parlamentarci dovedeni su u vezu sa korupcijom i primanjem mita od strane katarskih lobista.

Advokat najistaknutije figure korupcijskog skandala, Mihalis Dimitrakopulos, novinarima u Briselu rekao je da je ona "zabrinuta i potresena" izdajom njenog partnera, takođe optuženog, Frančeska Đorđija.

"Stvari su teške, ali imamo vrlo jake pravne argumente za oslobađanje", pojasnio je advokat i dodao da ne postoji opasnost da Kaili pobegne i da nije ni u poziciji da uništiti dokaze.

Kaili je uhapšena 9. decembra kada je belgijska policija pretragom brojnih adresa pronašla 1,5 miliona evra u gotovini. Ubrzo je optužena i od tada se nalazi u pritvoru.

Među osumnjičenima su još tri osobe, partner grčke evroparlamentarke, čelnik nevladine organizacije koja je navodno korišćena za usmeravanje mita, te bivši evroparlamentarac koji je postao lobista. Svi spomenuti su Italijani i takođe su u pritvoru.

Optuženi su za korupciju, pranje novca i udruživanje u kriminalnu organizaciju.

Belgijski sudija odobrio je hapšenje i pritvaranje Kaili na osnovu toga što je navodno uhvaćena s velikom količinom gotovine, zbog čega se nije mogla pozvati na zastupnički imunitet.

Advokati evrozastupnice su negirali da je ona primala novac od Katara u zamenu za uticaj na odluke koje se tiču te zemlje u Evropskom parlamentu.

Katar takođe poriče optužbe za podmićivanje i upozorava da bi nastavak povezivanja te zalivske zemlje sa skandalom mogao da "negativno" utiče na veze s Evropskom unijom i snabdevanje gasom.

image