Svet

"Katargejt": Uhapšene žena i ćerka bivšeg poslanika Evropskog parlamenta

Nakon što je Pjer Panceri uhapšen zbog navodnog rada u korist Katara, njegove supruga i ćerka sumnjiče se za učešće u zločinačkoj organizaciji i pranje novca
"Katargejt": Uhapšene žena i ćerka bivšeg poslanika Evropskog parlamentawww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Italijanska policija uhapsila je suprugu i ćerku bivšeg poslanika Evropskog parlamenta Pjera Antonija Pancerija kojeg je policija privela zbog korupcionaške afere koja uključuje navodne nezakonite lobističke aktivnosti Katara, javljaju lokalni mediji.

Pancerijeva žena Marija Koleoni uhapšena je u petak u kući blizu Bergama, a ćerka Silvija je uhapšena nešto kasnije u okolini Milana, piše "Politiko".

U nalogu za hapšenje u koji je "Poltiko" imao uvid, Panceri je optužen da je u Evropskom parlamentu radio u korist Katara i Maroka, dok se supruga i ćerka bivšeg poslanika terete se za učešće u zločinačkoj organizaciji i pranje novca uz moguću kaznu od pet godina zatvora.

Prethodno je potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili privedena na ispitivanje zbog optužbi da je radila u korist katarskih vlasti, što je uticalo na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, objavili su strani mediji.

"Istražitelji Federalne pravosudne policije već nekoliko meseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, plaćanjem velikih suma novca ili nuđenjem poklona trećim licima sa značajnim pozicijama u Evropskom parlamentu", naveli su iz tužilaštva, a belgijski mediji izvestili su da je Katar "zalivska zemlja" o kojoj se govori.

Vlasti u Belgiji uhapsile su nekoliko ljudi, a policija je izvršila raciju na 16 adresa u Briselu tokom kojih je pronađeno 600.000 evra u gotovini, a zaplenjeni su i kompjuteri i mobilni telefoni.

image