Srbija i Balkan

Protest podrške uhapšenom Srbinu Slađanu Trajkoviću u Severnoj Mitrovici

Znam da je Slađan nevin, rekao je jedan Albanac na skupu i upitao kako je moguće da je Trajković kriv za neki zločin, ako je prethodno prošao bezbednosne provere i radio u policiji
Protest podrške uhapšenom Srbinu Slađanu Trajkoviću u Severnoj Mitrovici© Зоран Шапоњић

U Severnoj Mitrovici, kod spomenika knezu Lazaru danas je održan protest podrške bivšem policajcu KPS Slađanu Trajkoviću koji je uhapšen 15. decembra prošle godine i kome se na teret stavlja sumnja da je počinio ratni zločin.

Okupljeni na protestu nosili su transparente sa porukama – "Pravda za Slađana", "Uhapsite mene, i ja sam Slađan", "Moj otac nije kriv"...

Govorili su Slađanova supruga Suzana, njihova ćerka, kao i dvojica Albanaca, komšije porodice Trajković iz naselja Bošnjačka mahala.

"Znam da je Slađan nevin", rekao je jedan Albanac na skupu i upitao kako je moguće da je Trajković kriv za neki zločin, ako je prethodno prošao bezbednosne provere i radio u policiji.

Supruga uhapšenog Slađana apelovala je na međunarodnu zajednicu, na Kfor, Euleks i druge organizacije "da zaustave teror Aljbina Kurtija" upitavši "kako je njen suprug sada osumnjičen za zločin počinjen navodno pre 23 godine, a 2013. godine bez problema je prošao sve bezbednosne provere i postao pripadnik Kosovske policijske službe".

"Slađan ima podršku i komšija Albanaca u Bošnjačkoj mahali ali niko ne sme da javno iskaže tu podršku baš zbog Kurtijevog terora. Imamo deset svedoka, ali niko ne sme javno da izrazi podršku. Slađan je zvao pre petnaestak minuta, ne oseća se dobro, ne daju mu tablete, ni novine, i nije upućen u ono što se dešava. Slali smo mu tablete sa srpskom nalepnicom, nisu mu dali. Potom smo poslali sa kosovskom nalepnicom, ali ni njih nije dobio. Daju mu neke tablete od kojih mu nije bolje", rekla je Slađana Trajković.

"Mom klijentu zdravstveno stanje je drastično pogoršano i mislim da je potrebno da on hitno bude prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici kod lekara koji su do sada vodili slučaj njegove bolesti, kako bi se njemu na taj način spasio život", rekao je danas u Severnoj Mitrovici advokat Dejan Vasić, branilac uhapšenog Trajkovića.

Vasić je, inače, juče izjavio da je Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora Trajkoviću za još dva meseca. On je dodao da će u odgovor susu na zahtev tužilaštva ukazati "da u toku istrage nijedna radnja nije učinjena iako je Tužilaštvo na to bilo obavezno".

Vasić je rekao i da će u odgovoru ukazati na postojanje ozbiljnih zdravstvenih problema kod Trajkovića i na mogućnost puštanja u kućni pritvor jer to ne bi bilo prvi put u ovakvim slučajevima". 

image