Srbija i Balkan

"Politika": Diplomatska kontraofanziva Prištine, rezultati mršavi

'Kosovo' pokušava da ubedi neke države koje su povukle priznanje da se predomisle
"Politika": Diplomatska kontraofanziva Prištine, rezultati mršaviGetty © Ferdi Limani

Priština je - uz pomoć nekih država Kvinte - krenula u kontraofanzivu i pokušava da ubedi neke od država koje su povukle priznanje takozvane države Kosovo, da se predomisle.

Njihovi diplomatski rezultati, za sada, su mršavi, jer osim slikanja sa ambasadorima tih zemalja u nekim zapadnim prestonicama, nijedna država koja je odlučila da prizna teritorijalni suverenitet i integritet Srbije, nije se predomislila, piše "Politika". 

Predsednik Republike Aleksandar Vučić je početkom januara kazao da su nove zemlje koje su povukle priznanja 'Kosova' Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, kao i da se "čeka" još jedno povlačenje.

"U svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost 'Kosova', svega 84 nedvosmisleno priznaje. Tri zemlje nisu načisto. Imamo novih devet koje su povukle priznanje", dodao je Vučić.

Priznanje važnije od otpriznavanja

U Prištini navode da je od otpriznavanja afričkih i ostrvskih zemalja, za tzv. Kosovo mnogo važnije da ih prizna pet članica EU koje to još nisu učinile.

Politički analitičar iz Prištine Škeljzen Maljići kaže da nije upoznat sa informacijom o devet zemalja koje su povukle priznanje 'Kosova' i dodao da je najčešće slučaj o afričkim i ostrvskim državama, čije povlačenje priznanja je, kako dodaje, kupovano do sada.

"Takva otpriznavanja nisu ništa bitno. 'Kosovo' ima podršku i sponzorisano je od velikih zapadnih sila. Okrenuto je potpuno prema zapadu. Na zapadu 'Kosovo' traži podršku, a u Africi i karipskom regionu, to jest ostrvskim državama, nikada nije imalo pristupa, a nemaju ga dovoljno ni Amerika, ni Zapad", kaže Maljići.

On dodaje da je reč o dekolonizovanim zemljama, od kojih su neke  "pod uticajem Rusije i nisu demokratske". 

I politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je 'Kosovu' važno priznanje Srbije, Rusije, Kine i pet zemalja EU, pa je zato nevažno što je devet drugih zemalja povuklo priznanje jer, kako kaže, radi se o državama "koje su neozbiljne i sa kojima 'Kosovo' nikada neće imati diplomatske odnose".

"'Kosovo' se nalazi u pat poziciji zbog nepriznavanja od Srbije, Rusije i Kine i pet zemalja EU. Pre svega zbog evropskih integracija i članstva u NATO jer su od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo četiri članice NATO. Povlačenje priznanja devet zemalja je sasvim nevažno jer 'Kosovo' ima dosta priznanja, pa i da od 117 njih 50 povuče priznanja to nije tako strašno", smatra Spahiu.

Kršenje Vašingtonskog sporazuma

Nedavni navodi Beograda o povlačenju priznanja nezavisnosti 'Kosova', naišli su na očekivano negiranje Prištine koja navodi da nisu obavešteni da se tako nešto dogodilo.

Uprkos tome, sredinom prošle nedelje, ambasador tzv. Kosova u Turskoj Agon Vrenezi saopštio je da se sastao sa ambasadorom Somalije u istoj zemlji, Jamom A. Mohamedom, te da su razgovarali o produbljivanju saradnje.

Pre dva dana je stigla i vest da se ambasador 'Kosova' u Briselu Agron Bajrami sastao sa ambasadorkom Libije, još jedne zemlje koja je povukla priznanje 'Kosova'.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić kaže da je "uzaludno što se predstavnici 'Kosova' fotografišu sa ambasadorima po hodnicima", jer je, kaže, srpska diplomatija proteklih godina "dovela do 19 povlačenja priznanja nezavisnosti 'Kosova'".

Poručio je i da Priština krši Vašingtonski sporazum, odnosno njegov deo koji se tiče uzdržavanja od promocije priznanja nezavisnosti, te da SAD to vide kao ometanje dijaloga.

image