Srbija i Balkan

Jovanović: Šole tražio da Beograd prizna tzv. Kosovo

Kosovo i Metohija jeste srpska i mi ne možemo da ostavimo ni Gračanicu, ni Dečane, ni Pećku patrijaršiju, ni narod, zaključio je Jovanović.
Jovanović: Šole tražio da Beograd prizna tzv. Kosovo© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole, tokom boravka u Srbiji, "tražio od Beograda eksplicitno priznanje nezavisnog `Kosova`".

Jovanović smatra da je to neprihvatljivo i dodaje da je američki predstavnik rekao i da moramo prihvatiti francusko-nemački sporazum.

"To je Šole rekao i u Prištini - da se traži da dođe do sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koja na kraju podrazumeva međusobno priznanje. To je uslov za evrointegracije i hajde da to više ne dovodimo u pitanje. To je za nas neprihvatljivo i tačka, a svaki novi sporazum koji dolazi sa Zapada ide u tom smeru i za nas je neprihvatljiv", izjavio je Jovanović za Tanjug.

On je dodao da je i ministar inostranih poslova Ivica Dačiće rekao da je francusko-nemački sporazum neprihvatljiv jer počiva na tome da je KiM nezavisna država.

Što se tiče finansijske pomoći Srbiji koja je predviđena uz normalizaciju odnosa sa Prištinom, Jovanović je odgovorio da se ne može na sve stavljati cena.

"Neko vam kaže odreknite se Kosova, daćemo vam novac. Mene to vređa. Sutra će reći odreknite se RS, daćemo vam pare", poručio je Jovanović.

On smatra da Šole nije izvršio nikakav poseban pritisak na Prištinu da se formira Zajednica srpkih opština, jer je rekao da ona mora biti u okviru kosovskog ustava.

Jovanović smatra da je ideja ZSO dobra samo za kupovinu vremena i da se njenim formiranjem neće ništa promeniti, a da ima dve jako negativne posledice.

"ZSO nije dobra zato što daje dodatni legitimitet secesionističkom poretku. Sem toga, ZSO ima nadležnost u zdravstvu i školstvu, dve jedine oblasti u kojoj Srbija funkcioniše na KiM. Ako pređe na ZSO prebaciće se iz nadležnosti Srbije na sistem koji je secesionistički", smatra Jovanović.

Jovanović ocenjuje da smo zbog evropskog puta izgubili mnogo pozicija na KiM.

"Srbija pripada Evropi, ali joj pripadaju i Švajcarska, Norveška, Island i Velika Britanija, koje nisu članice EU. Traže od nas da priznamo secesiju KiM, ako je to uslov za članstvo, onda nema članstva", kaže Jovanović  i dodaje da je pristalica statusa kvo "što znači da ne potpisujemo ništa, ali ne znači da ne radimo ništa".

"Hvalio sam Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića zbog povlačenja priznanja. Treba nastaviti sa diplomatskom borbom za otpriznavanje. Svaka vlada mora to da radi", istakao je Jovanović.

Govoreći o protestnim skupovima Srba u Štrpcu i Severnoj Mitrovici, Jovanović ističe da na njima nije učestvovao Novi DSS, ali da su oni sasvim legitimni i da na KiM postoji nezadovoljstvo Srba koje nije malo.

"To nije bio skup Srba protiv Srba, jer neki Srbi smatraju da je ova politika pogrešna i da vodi u propast, to je legitimno i na to svako ima pravo. Mnogi su smatrali da je uklanjanje barikada bilo pogrešno jer nije ispunjen nijedan od tri uslova za uklanjanje barikada. Nisu razmontirane baze kako se tražilo, već se gradi i peta, Trajković i Adžić su ostali u pritvoru", rekao je lider Novog DSS-a.

On naglašava da niko u Srbiji ne smatra da tzv. Kosovo treba da bude nezavisno, da treba priznati secesiju Prištine, te da svi mi suštinski o tome mislimo isto.

"Svi smatramo da ta borba mora da se nastavi, da tu predaje ne može biti i da treba da se borimo da se vrati pod ingerenciju naše države, što ona i jeste. KiM jeste srpsko i mi ne možemo da ostavimo ni Gračanicu, ni Dečane, ni Pećku patrijaršiju, ni narod. Koliko god da traje. Pitanje je da li nas ova politika vodi tom cilju ili nas udaljava od toga", zaključio je Jovanović.

image
VV inauguration
banner