Srbija i Balkan

Brnabić sa Šoleom: Konstruktivna uloga SAD ključna za očuvanje mira

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom
Brnabić sa Šoleom: Konstruktivna uloga SAD ključna za očuvanje mira© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je na otvorenom i konstruktivnom pristupu koji Sjedinjene Američke Države imaju u odnosu na otvorena pitanja u regionu i posebno na konstruktivnoj ulozi SAD u očuvanju mira u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je izrazila nadu da će ovu godinu obeležiti stabilniji period, za razliku od prethodne koja je protekla u nestabilnosti i provokacijama izazvanim jednostranim potezima privremenih institucija u Prištini. Istakla je da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet Republike Srbije.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, predsednica Vlade je rekla da Srbija ostaje posvećena miru i stabilnosti i da će nastaviti da kroz dijalog ima konstruktivan pristup kao i do sada.

Na sastanku je usaglašeno da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane veoma dobra. Kao dobar primer uspešne vojno-vojne saradnje istaknuta je saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo.

Brnabić i Šole razgovarali su i o saradnji u oblasti energetike i ekonomije.

Predsednica Vlade Srbije je istakla značaj saradnje i investicija američkih IT kompanija, što predstavlja veliki potencijal za sveukupan razvoj naše zemlje, posebno imajući u vidu da najveći izvoz usluga iz naše zemlje je u SAD.

Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, navedeno je u saopštenju.

Dačić sa Šoleom: Strateško opredeljenje Srbije unapređenje svih oblika saradnje sa SAD

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić takođe se sastao sa višim političkim savetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derekom Šoleom i tom prilikom istakao strateško opredeljenje Srbije za unapređenje svih oblika saradnje sa SAD.

Kazao je i da bi trebalo nastaviti sa podsećanjem na istorijsko savezništvo dve zemlje i naroda, a u cilju dodatnog osnaživanja bilateralnih odnosa.

Obostrano je izraženo opredeljenje za intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta visokih i najviših državnih zvaničnika Republike Srbije i SAD.

Sagovornici su razmenili mišljenja o regionalnim pitanjima i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i mogućnostima za ostvarivanje napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je izrazio spremnost da poseti SAD u bliskoj budućnosti.

Šole je preneo interes predsednika SAD Džozefa Bajdena za postizanje pune regionalne stabilnosti i prosperiteta svih građana regiona Zapadnog Balkana, te pozdravio spremnost Dačića da poseti Vašington i izrazio nadu da će se uskoro ponovo sresti.

image