Srbija i Balkan

Šta donosi poseta Dereka Šolea Beogradu?

Američki diplomata koji je podržavao bombardovanje SRJ nije preterano promenio stav o problemima na Balkanu u odnosu na devedesete, tvrdi Obrad Kesić
Šta donosi poseta Dereka Šolea Beogradu?www.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

Nakon posete Skoplju i Prištini, u Beograd stiže viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole.

"Savetnik Šole će sa predstavnicima vlasti u Beogradu razgovarati o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. On će razgovarati i o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i o dijalogu uz posredstvo Evropske unije koji za cilj ima normalizaciju odnosa sa Kosovom", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova SAD.

Reč je o diplomati koji je, na nižem nivou, bio uključen u pregovore u Dejtonu devedesetih godina, a 1996. je za Stejt department napisao sveobuhvatnu istoriju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U to vreme, pripadao je "jastrebovima" američke administracije koji su na raspad SFRJ gledali "crno-belo", podseća predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić i dodaje da je Šole podržavao bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, ukidanje embarga na izvoz oružja u Bosnu i Hercegovinu i proširenje sankcija protiv SRJ.

Kesić za RT Balkan ističe da je Šoleovo razmišljanje ostalo na nivou iz devedesetih godina, te da se nije pomakao od stava da je srpski nacionalizam najveći problem za stabilnost na ovim prostorima.

"Nije realno očekivati da je on poslat kako bi se napravio neki zaokret ili da bi se ostvario značajan napredak po nekim pitanjima", ističe Kesić.

Šole je, kako dodaje, dobar prijatelj sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom sa kojim je dugo sarađivao, a pogotovo tokom predizborne kampanje 2020. godine kada je bio jedan od savetnika tadašnjem predsedničkom kandidatu Džozefu Bajdenu.

Zadužen je za više pregovore i državni sekretar ga, po potrebi, šalje u regione širom sveta gde postoje otvorena pitanja.

"Glavni cilj američke administracije nije toliko usmeren prema Zapadnom Balkanu, koliko prema Evropskoj uniji. Oni žele da pošalju poruku da će SAD, i pored svih problema koje će imati na unutrašnjem planu, ipak ostati aktivne i uključene u ovom regionu", napominje Kesić.

On podseća da su opozicioni republikanci nedavno preuzeli većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, te da američka administracija više nema punu kontrolu vlasti, ali da pokušava da poruči da se ništa neće promeniti, bez obzira na istrage protiv Bajdenove administracije i poziva za opoziv predsednika SAD.

"SAD žele da pokažu da ostaju uključene u rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da žele da diplomatija Stejt departmenta bude prihvaćena kao jedan od ključnih faktora za rešavanje tih problema", napominje Kesić.

On navodi da dolazak Šolea neće doneti ništa novo u odnosu na prethodne posete američkih zvaničnika.

"Nema ničeg konkretnog kada je reč o specifičnim problemima za ovaj region, već se šalje poruka: Mi smo tu, uključeni smo i aktivni i ništa se ne menja", zaključuje Kesić.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je Šolea kao "strašno važnog čoveka" koji je i "nešto više od savetnika", a list "Politiko" naveo je da je viši savetnik američkog državnog sekretara "čovek u Blinkenovom uhu".

Uoči posete ovom regionu, Šole je u intervjuu za "Juronjuz Srbija" istakao da je u odnosima Beograda i Prištine ključna deeskalacija i pokušaj normalizacije tih odnosa, zasnovane na međusobnom priznanju "Kosova" i Srbije.

Upitan da li pregovori mogu da se nastave u trenutku kada Zajednica srpskih opština nije formirana ni posle deset godina, on je istakao da se Vašington zalaže za to.

"To je nešto što mi u velikoj meri podržavamo, formiranje ZSO je nešto za šta se zalažemo sa našim partnerima na 'Kosovu'. Zbog toga i moramo da razgovaramo, moramo da imamo dijalog. Obe strane moraju da se potrude, tu nema dileme", poručio je on.

image