Srbija i Balkan

Šole: Ključno međusobno priznanje Beograda i Prištine

Cilj francusko-nemačkog predloga je evroatlantska budućnost i za Srbiju i za "Kosovo", kaže zvaničnik Stejt departmenta
Šole: Ključno međusobno priznanje Beograda i Prištinewww.globallookpress.com © Yin Bogu

Derek Šole, viši savetnik u Stejt departmentu SAD, uoči najavljene posete regionu sledeće nedelje, izjavio je da je u ovom trenutku ključno smirivanje situacije i nastavak rada na dijalogu Beograda i Prištine koji bi trebalo da bude zasnovan na nemačko-francuskom predlogu. 

Veoma je važno da obe strane, u Beogradu i Prištini pomognu deeskalaciji i pokušaju da normalizuju odnose, zasnovane na međusobnom priznanju, rekao je Šole u intervjuu za "Juronjuz Srbija".

Na pitanje da li pregovori mogu da se nastave u trenutku kada ZSO nije formirana ni posle deset godina, on ističe da se SAD za to zalažu.

"To je nešto što mi u velikoj meri podržavamo, formiranje Zajednica srpskih opština je nešto za šta se zalažemo, sa našim partnerima na 'Kosovu'. Zbog toga i moramo da razgovaramo, moramo da imamo dijalog. Obe strane moraju da se potrude, tu nema dileme."

Šole nije želeo da govori o detaljima nemačko-francuskog predloga, jer je "ponekad najbolje da se takve pojedinosti ostave za razgovore iza zatvorenih vrata". Međutim, on je naglasio da je duh tog predloga i američka namera u podršci tom predlogu da se obezbedi evroatlantska budućnost i Srbiji i "Kosovu". 

On je dodao i da SAD ulažu velike napore, zajedno sa Beogradom i drugima u regionu, da se obezbedi dovoljno energije i da vremenom region ne bude vezan za Rusiju što se tiče energenata "da Rusija ne bi mogla da koristi energiju kao oruđe za svoje ciljeve".

image