Srbija i Balkan

Milanović u Vukovaru: Odnos Srbije prema Rusiji legitiman, ali ne doprinosi ulasku u EU

Evropska unija po prvi put u svojoj istoriji učestvuje u ratu, izjavio je hrvatski predsednik i dodao da su sankcije glupost i da se time ništa neće postići
Milanović u Vukovaru: Odnos Srbije prema Rusiji legitiman, ali ne doprinosi ulasku u EU© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIĆ

Srbija mora znati da dokle god diže optužnice protiv hrvatskih generala zbog događaja na teritoriji treće zemlje, neće imati hrvatsku podršku, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović u Vukovaru na obeležavanju 25. godišnjice završetka procesa "mirne reintegracije" hrvatskog Podunavlja, kome nisu prisustvovali politički predstavnici Srba.

"Mi to ne možemo da tolerišemo. To je minumum poverenja u odnosima. Zapad čeka i otvoren je", rekao je Milanović.

Milanović je izjavio da, iako je odnos Srbije prema Rusiji legitiman, on ne doprinosi ulasku u EU. 

Predsednik Hrvatske je izrazio žaljenje što na skupu nema političkih predstavnika Srba, jer je, prema njegovim rečima, "za bilo kakav odnos potrebno dvoje".

Milanović je pozvao Srbe da poštuju hrvatsku državu i ne govore da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" bila etničko čišćenje.         

Milanović je odao priznanje za "mirnu reintegraciju", između ostalih, i ratnom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu.

Zvanični Zagreb "mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja" označava proces povratka istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Taj proces je završen 15.januara 1998. godine.

Predsednik Hrvatske je takođe optužio premijera te države Andreja Plenkovića za "olajavanje" njega i saborskih poslanika u intervjuu francuskom mediju, rekavši da je to "dno dna".

Plenković je za kanal "Frans 24" u subotu rekao da je odluka saborskih poslanika da Hrvatska ne učestvuje u misiji Evropske unije za podršku ukrajinskoj vojsci (EUMAM) "istorijski pogrešan izbor".

"Premijer potkazuje saborske poslanike i predsednika u stranom mediju. Nikad to nisam radio, ne znam uopšte ko to radi. To je dno dna. Za dublje treba posebna oprema", rekao je Milanović novinarima u Vukovaru.

Predsednik, koji se ranije više puta usprotivio učešću Hrvatske u misiji, ponovio je da je ona "pravno jako sumnjiva".

"Odluka je da EU po prvi put u svojoj istoriji učestvuje u ratu. I to protivno Ugovoru o funkcionisanju EU, jer on predviđa isključivo misije izvan teritorija EU", rekao je Milanović.

Ponovio je da "Vašington i NATO preko Ukrajine vode proksi (posredni) rat protiv Rusije" i dodao da ne vidi svrhu sankcija protiv Moskve.

"Plan ne može biti da se makne Putin. Plan ne mogu biti sankcije. Sankcije su glupost i time nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. A šta bi trebalo da budem? Američki rob?", rekao je Milanović.

Osudivši premijerove izjave, Milanović je istakao da se "nikada ne sme olajavati svoja zemlja i njeni demokratski predstavnici pred drugima" jer, kako kaže, tako propadaju nacije.

image