Srbija i Balkan

Milanović poručio Plenkoviću: Idi u Ukrajinu, pa se bori

Hrvatski predsednik poručio premijeru da je "manirom sociopate sa moralnom ucenom" parlamentu gurnuo da odluči o hrvatskoj vojnoj pomoći Ukrajini
Milanović poručio Plenkoviću: Idi u Ukrajinu, pa se bori© Tanjug/STF

Zatišje na hrvatskom državnom vrhu trajalo je tek toliko, koliko je predsednik Zoran Milanović boravio u poseti Južnoj Americi.

Prvom prilikom, po povratku, komentarisao je odbijanje sabora da potvrdi vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kada je jasno poručio da je sukob u Ukrajini "rusko-američki rat", prenosi Tanjug.

Milanović je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću poručio da, ako ima morala, ode u Ukrajinu da se bori.

Predsednik Hrvatske, koji je učestvovao na obeležavanju 31. godišnjice Hrvatske vojne škole "Dr Franjo Tuđman", rekao je da Plenkovićeva vlada ima kontinuitet razaranja Ustava Hrvatske.

Ponovio je da je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman u Briselu prihvatio obavezu "iz srži nacionalne sigurnosti i odbrane bez saglasnosti predsednika Hrvatske, što je protiv Ustava".

Kaže i da je Plenković, "manirom sociopate sa moralnom ucenom", parlamentu "gurnuo" da odluči o hrvatskoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Na raniju izjavu Plenkovića da je on pobednik, Milanović je upitao: "Da li smo u kladionici?".

Hrvatski predsednik nije štedeo reči kada je u pitanju premijer, te mu je poručio da je nemoralan, ponovivši da treba da ode i da se bori za Ukrajinu.

"Ko nas prati, braco? Gledamo i mi tebe, tvoj ideološki put. Ti nam stalno nabijaš moralne ucene. A sam nemaš morala, potpuno si amorlan. Idi u Ukrajinu pa se bori", naglasio je Milanović.

Upitao je i šta Hrvatska ima od oružja:"Koliko Hrvatska ima protivoklopnih raketa? Koliko ih ima?".

Imamo Amerikance koji će nas braniti kao što brane Ukrajince

Milanović je najavio da će nakon Nove godine više govoriti o problemu naoružanja Hrvatske i dodao da je to njegova ustavna dužnost.

"Ćutao sam mesecima, pisao sam tajno premijeru jer sam smatrao da to ne treba da izađe u javnost, ali sada kada vidim da o takvim stvarima iz svoje perspektive govore Nemci, Francuzi, onda ćemo i mi govoriti šta Hrvatska ima od oružja, kakvo je stanje na hrvatskim skladištima?", poručio je hrvatski predsednik. 

Takođe, upitao je i ko je kriv za grozno stanje materijalno - tehničke opremljenosti hrvatske vojske i dodao:

"Imamo Amerikance koji će nas braniti kao što brane Ukrajince, da, to sjajno izgleda".

Na pitanje da li je Hrvatska trebalo da ostane jedna od pet zemalja koje neće učestvovati u Misiji EU o vojnoj pomoći Ukrajini, Milanović je odgovorio potvrdno.

"Apsolutno treba. To je naš interes", naveo je. 

Obuku ukrajinske vojske je nazvao farsom i upitao čemu ih može obučiti Hrvatska, kada ih američka vojska, kako je kazao, ne može više obučiti nego što jeste.

"To je trenutno najbolja vojska na svetu, totalno mobilizovana i neće imati opremu jer se više ne može proizvesti koliko se troši. To je ukrajinska vojska. Skupite englesku, francusku, britansku vojsku za ovu vrstu rata, oni mogu i u safari da idu. Nema vojske. Svi ti borbeni sistemi nisu bezvredni, ali nisu ni vredni, jer ne postižu željene efekte", rekao je hrvatski predsednik.

"Nevidljivi lovac kojeg vide i Srbi, a kamoli Rusi, košta 200 miliona dolara. Od toga proizvođači zarade 150 miliona i to neko sruši u sedam dana", rekao je Milanović i dodao:

"Cela koncepcija rata Zapada je baletanska zapravo. Ili idem u ratove, napadam puno slabijeg od sebe i popijem mu svu krv, uništim mu državu i onda se povučem. Ili imamo ratove izbora koji su neizbežni. Ovo je Putinov rat izbora, i ovo je američki rat. Ovo je rusko-američki rat", rekao je Milanović, prenela je zagrebačka "N1" televizija.

Plenković: Milanović je 'putinofil' koji Hrvatsku vodi u izolaciju

Nakon niza uvredljivih komentara na račun hrvatskog premijera, Andrej Plenković je odgovorio Milanoviću, optuživši ga da je "putinofil" koji Hrvatsku vodi u izolaciju. 

Plenković je istakao da je stanje u Hrvatskoj bilo mnogo bolje dok je predsednik boravio u Čileu.

Komentarišući izjavu Milanovića da Hrvatskoj nedostaje naoružanje, Plenković je rekao:

"Stvari su jasne i ne mogu biti jasnije. Hrvatska je normalno disala dok se on nije vratio iz Čilea i počeo da zagađuje javni prostor, ponovo je to isti repertoar od Udbe pa na dalje. Milanović je "putinofil", čovek koji je rekao da ne želi da Hrvatska učestvuje u misiji EU pomoći Ukrajini i to je sada jasno i ovim političkim patuljcima koji nisu bili za", rekao je hrvatski premijer.

"Pravi se da nije predsednik zemlje koja je u Evropskoj uniji. Ponaša se kao da bi Hrvatska trebalo da bude nesvrstana, vodi nas u spoljnopolitičku izolaciju."

Podsetio je da su u mandatu ministra odbrane Maria Banožića kupljeni borbeni avioni "Rafali".

"Rešeno je pitanje borbenih oklopnih vozila Bredli, nabavlja se protivvazdušna odbrana. Mi ćemo kupiti još crnih jastrebova, da bi se on mogao još dodatno voziti tim helikopterima u vreme nekih izleta. Hrvatska vojska nikada više nije ulagala nego u vreme našeg mandata", tvrdi Plenković.

Hrvatski premijer smatra da, kada bi se sledili stavovi Milanovića, Hrvatska ne bi ušla ni u Šengen, ni u evrozonu, ne bi, kako kaže, Hrvatska pomagala Ukrajini.

"To je jedna neodgovorna, neozbiljna i izolacionistička politika, pre svega izrazito 'putinofilska'. To je politika koju bi Hrvatska trebalo da dovede u položaj da baš mi budemo ti koji će imati najviše sluha za Putinov režim", zaključio je Plenković.

image