Srbija i Balkan

Vučić: Na Dan državnosti konkurs za prijem 5.000 mladih specijalaca, proizvodićemo dronove

U Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru održan je sastanak na kome su predsedniku Aleksandru Vučiću predstavljeni rezultati analize stanja u VS za 2022. godinu
Vučić: Na Dan državnosti konkurs za prijem 5.000 mladih specijalaca, proizvodićemo dronove© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Predsednik Srbije Alksandar Vučić najavio je danas da će 15. februara raspisati konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije.

"Na Dan državnosti, 15. februara, ću doneti odluku i raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojka u specijalne jedinice, gde će biti prijem do 5.000 pripadnika", naveo je on i dodao da će minimalna plata biti preko 200.000 dinara.

Vučić je to rekao nakon sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu.

"Bilo je puno važnog i dobrog što smo uradili, moraćemo mnogo više da se usredsredimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije", rekao je on nakon sastanka.

Vučić je najavio da će se u resoru odbrane Srbija sada više opredeliti za bespilotne letelice i dronove, ali je najavio i ulaganje u povećanje životnog standarda pripadnika Vojske Srbije.

"Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke u vezi se dodatnim opremanjem naoružavanja, kao i planove za prethodnu i ovu godinu. Moramo da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali Pasarse, Miloše, male Lazare i Gvozdike i drugo. Tako ćemo da se usredsredimo na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje, i uložimo u  standard pripadnika vojske", rekao je Vučić.

Kaže da je prvi put nakon mnogo decenija bio veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine. Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za vojsku 25 odsto.

Vučić je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice Kobre.

"Zatim nivo 2, u okviru bataljona Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica, i nivo 3 u okviru četa u okviru brigada izviđičakih jedinica", rekao je Vučić, i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara.

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

"Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije", rekao je Vučić.

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, i ne možemo da uvozimo rezervene delove.

"Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili, i to ćemo nastaviti da radimo", zaključio je Vučić.

Vučević: Zadovoljni smo postupanjem, organizacijom i sposobnošću Vojske

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je to Ministarstvo zadovoljno postupanjem pripadnika Vojske Srbije, i sa moralnog i sa patriotskog aspekta, i to u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiju.

"Zadovoljni smo i sa moralnog i patriotskog aspekta pripadnika Vojske Srbije u kriznim momentima vezano za bezbednosnu situaciju u pokrajini Kosovo i Metohija i kao država Srbija, kao građani Srbije iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a koji su bili angažovani, a koji su bili spremni da izvrše svaki zadatak u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i naših građana", kazao je Vučević.

Vučević rekao je da bi voleo da vidi smirivanje situacije svuda u svetu, i u Ukrajini.

"Naša država je vrlo jasna, zabranjeno je učešće u svim sukobima. Ljudi koji su odvažni su uvek dobrodošli u jedinice Vojske Srbije i svi koji imaju taj pozitivan patriotski naboj imaju poziv da to urade u našoj vojci", rekao je on.

Govoreći o sajber napadu grupe Anonimus na sajt Vojske Srbije, Vučević je rekao da su bili napadnuti i sajtovi Minsitarstva odbrane i BIA, ali da je uspešno izvršena odbrana.

"Mogu da kažem da smo se pod znacima navoda odbranili od tih napada i analizirali iz kojih je država pokrenut taj sajber napad", kazao je Vučević novinarima i dodao da su napadi bili i iz regiona i iz Evrope, ali nije precizirao iz kojih tačno država.

"Prvo je bio napad na sajt Ministarstva odbrane i vojske, a posle se širilo na ostale sajtove institucija Srbije, o čemu ćemo u budućem periodu morati da povedemo računa. Pokazuje se da neki imaju neskrivena neprijateljstva, što nas upozorava da otvorimo oči i pogledamo direktno", rekao je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić dodala je da su Anonimusi uspeli da obore jedino sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jer nije pod zaštitom državnih institucija.

Sastanku su, pored Vučića, prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Po dolasku predsednika Srbije u Dom Garde, komandant Počasnog bataljona Garde VS predao mu je raport, nakon čega je predsednik Vučić otišao na na sastanak.

image