Srbija i Balkan

"Novosti": Šta stoji iza Kurtijevog "lova na Srbe" u vezi s navodnim masakrom u Račku

"Ovo što se sada događa s poternicama samo je još jedan pokušaj zloupotrebe Račka, posle toliko godina, da bi se pravdao separatizam na KiM", ističe srpski šef diplomatije Ivica Dačić
"Novosti": Šta stoji iza Kurtijevog "lova na Srbe" u vezi s navodnim masakrom u Račkuwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti ponovo je pokrenuo narativ o navodnom masakru u Račku kako bi skrenuo pažnju s formiranja Zajednice srpskih opština, jedine obaveze tzv. Kosova iz Briselskog sporazuma, a koju ni deceniju kasnije nisu uspeli da sprovedu. Takođe, ne bi li se opravdala NATO agresija nad SRJ Jugoslavijom, tj. Srbijom 1999. godine, za koju je izgovor bio upravo Račak.

S tim u vezi Kurti raspisuje poternicu za hapšenje 18 Srba pod optužbom da su učestvovali u dešavanjima u Račku, ocena je sagovornika "Novosti" koji podsećaju da je istina i ranije pobedila propagandnu mašineriju, pa je i francuski "Mond" svojevremeno objavio na naslovnoj strani tekst o Račku pod nazivom "Najveća svetska laž u 20. veku".

"U Račku se dogodio sukob terorističkih jedinica sa našom policijom. Ovo što se sada događa sa poternicama samo je još jedan pokušaj zloupotrebe Račka, posle toliko godina, da bi se pravdao separatizam na KiM", jasan je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Advokat Zoran Živković, koji je bio branilac u nekim procesima u Hagu, pita se na kojim dokazima i saznanjima su privremene prištinske vlasti zasnovale pomenute optužnice.

"Čak je i Tribunal u Hagu, na osnovu dokaza koji su tamo svojevremeno izvedeni, konstatovao da nema elemenata da se bilo ko tereti za navodni zločin nad civilima. Ako su, kako tvrdi Kurti, raspisane poternice za 18 Srba, onda i optužnice  moraju postati javne, da se znaju imena tih ljudi i kakvi dokazi protiv njih su prikupljeni", izjavio je Živković za "Novosti".

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da se hibridni rat protiv Srbije vodi svakodnevno sa više strana i da je usmeren na to da se umanji snaga Srbije, rukovodstva i Srba na KiM, kriminalizacijom Srpske liste.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović smatra da se godinama unazad dodatno pojačavaju stereotipi da su Srbi krivi za sve loše što se desilo devedesetih.

"I sada se, u slučaju Račka, s jedne strane, podgreva kampanja o krivici Srba kako bi se retrospektivno opravdao zločin agresije koji je sproveden protiv naše države. S druge strane, Priština i neke  druge adrese u regionu hoće da pojačaju one crne legende o nekakvoj univerzalnoj i pretpostavljenoj krivici Srba, a kako bi se opravdao jedan apsolutno neprihvatljiv anticivilizacijski odnos prema Srbima na KiM", rekao je Starović za "Novosti".

"Novosti" podsećaju i na reči šefice finskog forenzičkog tima, patologa Helene Ranta, koja je u svojim memoarima izložila koliki je pritisak vršen na nju dok je pisala izveštaj o Račku, odnosno da su Vilijam Voker i drugi diplomatski predstavnici tražili od nje da imenuje krivce, što ona nije mogla.

Izveštaj je trebalo da bude "friziran" da bi poslužio kao osnova za medijsku kampanju koja je pokrenuta o navodnom masakru civila u selu Račak, a sve kako bi se opravdala NATO agresija na SRJ, zaključuje Nemanja Starović.

image