Srbija i Balkan

Lazarević o Račku: Sve zlo je došlo sa Vokerom

OEBS i Kosovska verifikaciona komisija imali su zadatak da reorganizuju i naoružaju OVK, kaže general Vladimir Lazarević
Lazarević o Račku: Sve zlo je došlo sa Vokerom© Принтскрин/Јутјуб

Sve zlo je stiglo na KiM dolaskom misije OEBS-a na čelu sa Vilijamom Vokerom, svetski poznatom po izazivanju nemira u nezavisnim državama poput Nikaragve i drugim širom sveta,  ocenio je general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, povodom 24. godišnjice od razbijanja terorističkih grupa OVK u selu Račak. 

On je u intervjuu za list "Politika" rekao da je Kosovska verifikaciona komisija (KVK) bila velika međunarodna prevara.

"Ni zločinac Voker, ni verifikatori, nisu skrivali svoju nameru - da se po svaku cenu na Kosovu izazove sukob sa pripadnicima srpskih snaga bezbednosti i da se, potom, Srbi proteraju sa KiM", ocenio je general Lazarević, komandant Prištinskog korpusa, potom i Treće (Niške) armije Vojske Jugoslavije. 

On dodaje da su OEBS i KVK imali zadatak da konsoliduju i reorganizuju i transformišu, ali i naoružaju terorističku OVK, razbijenu posle neuspelih priprema i pokušaja da u oktobru te godine podignu ustanak. 

"Trebalo ih je spremiti, javno se pričalo, 'za ratno kosovsko proleće'", podseća Lazarević.

U periodu pre 15. januara 1999. godine registrovane su brojne provokacije terorista i napadi na civile. Na području Nerodimlja je u tom periodu bila takozvana 161. brigada OVK, sa sedištem u Račku, koju je predvodio ozloglašeni terorista Šukri Buja. 

Ova paravojna formacija bila je zadužena za likvidacije, kidnapovanje i druge monstruozne zločine, dodaje Lazarević.

Bilo je i pokušaja da se ponovi scenario sa pijace Markale 1994. godine u Sarajevu, tako što je postavljen eksploziv na pijacama u Podujevu, Prištini i Mitrovici. Stardali su civili, ali međunarodna zajednica nije reagovala, kaže general. 

Voker nije sedeo skrštenih ruku

Iako ništa od ovoga nije uspelo, "nije se u OEBS i KVK sedelo skrštenih ruku, smišljali su podlosti i onda izmislili Račak", što je iskorišćeno kao povod za agresiju na našu zemlju, "i sve po planu i uz pomoć CIA i Pentagona".

Ipak, jedinstvenom odlukom tužilaca u Hagu odbačena je prva tačka optužnice u postupku protiv predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a kasnije i protiv ostalih srpskih političara i vojnih starešina, u kojoj je bila optužba za navodni masakr u Račku. 

Jedan od haških istražitelja Vilijam Keli je utvrdio, koristeći NATO satelitske snimke, da je na dve lokacije bilo sedam ubijenih terorista OVK, a po naređenju Vilijama Vokera, u "Jarugu" kod Račka je tog prepodneva dovezeno još četrdesetak ubijenih terorista OVK, koji su presvučeni u civilnu odeću. 

Voker je proglasio masakr nad civilima od strane srpske vojske i policije, ali je ta prevara odmah otkrivena, pre svega od strane Danice Marinković, sudije i srpskog istražnog tima u Prištini, koja je prva stigla u Račak i kasnije pokazala i u Hagu da nijedan civil nije ubijen. 

Na Vokerovu izjavu da će ovih dana objaviti knjigu o Račku, Lazarević kaže da bi bilo najpoštenije, "makar i da se ne kaje za zla koja je učinio, da prizna da je prevario međunarodnu zajednicu". 

image
VV inauguration
banner