Srbija i Balkan

Voker: Pišem knjigu o Račku i voleo bih da je završim pre nego što umrem

Vilijam Voker najavio je da planira da učestvuje na obeležavanju godišnjice događaja u Račku 15. januara
Voker: Pišem knjigu o Račku i voleo bih da je završim pre nego što umremwww.globallookpress.com © p53/ZUMAPRESS.com

Bivši ambasador OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker, nakon današnje odluke privremenih prištinskih institucija da izdvoje 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku, rekao je da piše knjigu o događajima u tom mestu i da bi želeo da je završi pre nego što umre, prenose mediji.

"To će biti jedna knjiga, opisi mojih doživljaja događaja u Račku, tog zločina. Biće to rezime toga", rekao je Voker za "Insajder".

Prema njegovim rečima, zločin u Račku bio je "istorijska prekretnica koja je pokrenula čitav Severnoatlantski savez da interveniše na 'Kosovu' protiv genocidnog režima Slobodana Miloševića".

"Važno je da je 'Kosovo' nova država u srcu Evrope i mislim da se to ne bi dogodilo na taj način da se nije desio masakr u Račku i da međunarodna reakcija nije bila onakva kakva je bila, tako snažna. To je donela vojna intervencija NATO-a, o kojoj tada niko nije ni razmišljao, a koja je rezultat reakcije posle masakra u Račku", kaže Voker.

On je preneo da su ga vlada i građani tzv. Kosova u protekle 23 godine uvek pitali da li će napisati knjigu o ovom, kako ističe, važnom događaju.

"Upravo radim na tome", podvukao je Voker, prenosi "Kljan Kosova".

Istražni sudija Danica Marinković, koja je radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila laž kao i da Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja. Naglasila je da je Haški tribunal prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku.

image