Srbija i Balkan

Petković sa Pičom: Napadi na Srbe na KiM gotovo svakodnevna pojava

Direktor Kancelarije za KiM požalio se i na jučerašnju odluku Prištine o eksproprijaciji srpskog zemljišta u opštini Leposavić, čime vlasti u Prištini, kako je naglasio, nastavljaju da generišu krize
Petković sa Pičom: Napadi na Srbe na KiM gotovo svakodnevna pojava© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a pogotovo nakon poslednjih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine.

Petković je, kako je saopšteno iz Kancelarije, naglasio da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava, i posebno je sagovorniku ukazao i na napade na trojicu srpskih dečaka na Badnji dan i Božić.

Direktor Kancelarije za KiM požalio se i na jučerašnju odluku Prištine o eksproprijaciji srpskog zemljišta u opštini Leposavić, čime vlasti u Prištini, kako je naglasio, nastavljaju da generišu krize jednostranim potezima i pravnim nasiljem.

Podsetio je i da su prethodne eksproprijacije izvršene kako bi se gradine nelegalne baze specijalne policije u srpskim sredinama na severu pokrajine.

"Beograd je ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština gotovo 10 godina odbija da formira Zajednice srpskih opština, što je za nas ključno pitanje", naglasio je Petković.

Srpska strana, kako je naglasio, i pored ozbiljnih problema na terenu, ostaje opredeljena za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu.

O situaciji na KiM sa Pičom je govorio i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske i energetske saradnje, sukobu u Ukrajini i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Dačić i Pič istakli su da su zainteresovani za unapređenje političkog dijaloga i pozdravili su nastavak prakse održavanja konsultacija između predstavnika ministarstava spoljnih poslova i odbrane Srbije  i Britanije, u oblasti bezbednosne politike i odbrane.

image