Srbija i Balkan

Šole poručio prijateljima u Prištini: Morate da formirate ZSO

Specijalni izaslanik Stejt departmenta je objasnio da takva struktura neće biti nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini
Šole poručio prijateljima u Prištini: Morate da formirate ZSOwww.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

"Poručili smo prijateljima u Prištini da je važno da ZSO bude formirana i da neće biti nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini", rekao je Šole i dodao da SAD smatraju da je "krajnje vreme za formiranje ZSO", rekao je specijalni izaslanik Stejt departmenta Derek Šole u intervjuu za N1. 

Predlog o normalizaciji odnosa koji će u Beogradu predstaviti specijalni izaslanici i savetnici iz EU, SAD, Italije, Nemačke i Francuske nije konačan, ali će Beograd i Priština morati da pokažu političku hrabrost, najavio je Šole. 

Šole je istakao da će predlog koji će u Beograd doneti specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan SAD Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije biti fleksibilan.

Šole nije želeo da odgovori na pitanje o nadležnostima i funkciji ZSO, rekavši da se ti detalji moraju definisati kroz dijalog, a naveo je da je formiranje Zajednica srpskih opština "izuzetno važno i za SAD".

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-nemačkog predloga, za koji predsednik Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Šole je takođe rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

"SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja", rekao je Šole.

Američki diplomata je rekao da je zabrinut zbog uticaja Rusije na Balkanu, i izjavio da bi "ceo svet morao da se ujedini protiv onoga što Rusija radi u Ukrajini". 

Na pitanje kako da tzv. Kosovo ostvari članstvo u Ujedinjenim nacijama uprkos protivljenju Kine i Rusije, Šole je rekao da će to biti teško, ali da će "SAD nastaviti da se zalažu za nezavisno 'Kosovo' u UN".

Pogrešila Priština

Šole je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjavio da je odluka prištinskih vlasti da ne dozvole ulazak automobila sa tablicama KM, a kojima je registracija produžena od decembra prošle godine, mogla bi da dovede do krize i istakao da poslednja odluka Kosova nije u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu.

"Nažalost, ovo je upravo ona vrsta koraka koju nismo želeli da vidimo. Kada sam prošle nedelje bio u regionu, vrlo sam jasno stavio do znanja da SAD, radeći sa evropskim partnerima, žele da prekinu sa kriznom diplomatijom, već da se ostvari napredak u dijalogu, koji vodi i posreduje EU, ka normalizaciji koja se zasniva na međusobnom priznavanju", rekao je Šole.

Ova akcija, naglasio je, nije u skladu sa novembarskim sporazumom postignutim u Briselu.

"Mislim da koraci u poslednja 24 sata, koje je Priština najavila, nisu u skladu ni sa slovom, ni sa duhom sporazuma postignutih krajem novembra, čime je izbegnuta prethodna kriza. Smatramo da nijedna strana ne treba preduzima jednostrane poteze. Moramo da imamo koordinisan put napred kako ove stvari ne bi izazvale krize koje zaista treba da izbegnemo", dodao je Šole.

Naglasio je da bi akcija kosovskih vlasti mogla da zakomplikuje proces i da dovede do nove krize.

image