Srbija i Balkan

"Velika petorka" stigla na sastanak sa Vučićem nakon razgovora sa Kurtijem u Prištini

Petorku čine izaslanik EU Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku nemačkog kancelara i savetnici francuskog predsednika i italijanske premijerke
"Velika petorka" stigla na sastanak sa Vučićem nakon razgovora sa Kurtijem u Prištini© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Delegacija, na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom stigla je u predsedništvo u Beogradu na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Delegaciju osim Lajčaka čine još i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca Jens Pletner, savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona, Emanuel Bono i savetnik italijanske premijerke Đorđe Meloni, Frančesko Marija Talo.

U Beograd su stigli nakon sastanka u Prištini sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, koji je počeo nešto posle 10 sati i trajao je gotovo tri sata, prenose mediji.

Susret premijera samoproglašenog Kosova i najviših evropsko-američkih diplomata održao se bez prisustva medija. Lajčak se obratio okupljenim novinarima nakon trosatnog sastanka, izražavajući žaljenje što Kurti nije pokazao više razumevanja.

Na drugoj strani, Kurti se nije obraćao novinarima, već je njegov kabinet izdao šturo saopštenje da se govorilo "o teškoj situaciji na 'Kosovu' nakon poplava".  

Iako teme sastanka nisu objavljene u javnosti, tema koja je prioritetna nesumnjivo je dijalog Beograda i Prištine. Od septembra lideri obe strane imaju pred sobom zapadni predlog koji su izradile Francuska i Nemačka, a usvojila Evropska unija, poznat kao francusko-nemački plan.

"Iz diplomatskih izvora saznajemo da je ovaj sastanak krajem januara formulisan kao 'Make or brake' (Uspeh ili propast), jer je status kvo između dve zemlje luksuz koji Evropa ne može da priušti na godišnjicu početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini", piše "Albanijan post".

Nakon ovog sastanka "velika petorka" doputovaće u Beograd i sastati se sa predsednikom Srbije Aleksandrom. Oko 17 časova planirane su i kratke izjave za medije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Podsetimo, Miroslav Lajčak se, pre smo dva dana, na marginama 53. Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, sastao i sa predsednikom Vučićem i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Kurtijem. 

Oba susreta dokumentovao je fotografijama i podelio na Tviteru.

Lajčak je u Davosu sa svetskim liderima govorio o dijalogu Beograda i prištine, a juče je rekao da je nastavak dijaloga značajan i da očekuje konstruktivan nastavak pregovora.

image