Srbija i Balkan

Ambasada Norveške zvanično postala kontakt ambasada NATO u BiH

"U Evropi postoji nova bezbednosna realnost, a broj izazova sa kojima se suočavamo raste", izjavila je Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Pamela Mekgaha
Ambasada Norveške zvanično postala kontakt ambasada NATO u BiHwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Ambasada Norveške u BiH preuzela je danas od Ambasade Mađarske dužnost kontakt ambasade za saradnju sa NATO.

"U Evropi postoji nova bezbednosna realnost, a broj izazova sa kojima se suočavamo raste. Nijedna država ih ne može sama rešavati. Radujem se saradnji sa Norveškom, koja niz godina podržava i BiH i NATO u nastavku važnih bezbednosnih projekata u cilju očuvanja bezbjednosti građana", rekla je Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Pamela Mekgaha, prenosi "Srna".

Otpravnik poslova Ambasade Mađarske u BiH Ksaba Feleguhazi je rekao da je prioritet očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ključni interes u geopolitičkom i ekonomskom smislu, prenose federalni mediji.

"Mađarska ima cilj da daje doprinos miru i bezbednosti zapadnog Balkana, na političkom nivou snažno podržavamo ubrzanje EU integracija BiH, kao i jačanje saradnje između NATO-a i BiH", rekao je on.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da je već posetio Banjaluku kako bi razgovarao o NATO-u, dodaje portal "Kliks.ba".

On je, na svečanosti primopredaje dužnosti u Domu oružanih snaga u Sarajevu, podsetio da je Norveška 1949. bila jedna od država osnivača NATO-a.

Ocenio je da su odnosi Bosne i Hercegovine i NATO u poslednjih 27 godina bili odlični, kao i da je građane i političare potrebno informisati o tome šta "NATO zaista jeste".

image