Srbija i Balkan

Formiran štab za očuvanje KiM: "Ne ultimatumu, ne kapitulaciji"

Pozivamo sve narodne poslanike i kompletnu javnost u Srbiji da zajednički odbacimo francusko-nemački predlog, koji je prerastao u ultimatum, naveli su svi predstavnici štaba
Formiran štab za očuvanje KiM: "Ne ultimatumu, ne kapitulaciji"© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predstavnici koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, Srpskog pokreta Dveri, Srpske stranke Zavetnici, Pokreta za odbranu KiM i Srpske omladine za Kosmet poručili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare ispred Predsedništva Srbije da treba da odbaci francusko-nemački plan za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, koji je, kako kažu, protivustavan.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je rekao da je francusko-nemački plan protivustavan i da je ovo samo početak njihovih akcija.

"Mi smo danas ovde ispred zgrade Predsedništva i govorimo o ovome samo iz jednog jednog razloga, zato što je Aleksandar Vučić, još uvek predsednik Srbije nakon sastanka sa čuvenom diplomatskom petorkom izašao pred medije i pred ceo srpski narod i izjavio da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma", rekao je Jovanović.

"Francusko-nemački plan je protivustavan i nema šta o njemu da se razgovara i što se nas tiče, govorim u ime svih nas, a ima nas mnogo i to ćete uskoro i videti, ovo je nedopustivo jer nećemo nikad dopustiti da iko uzme u razmatranje, a kamoli da prihvati ovakav jedan plan. Ovo je samo početak naših akcija i vrlo brzo će da bude i drugih i ja sam potpuno uveren da narod koji se odrekne samog sebe nema budućnost i da Srbi neće dozvoliti i da će biti verni svojoj istoriji i svojoj slobodarskoj tradiciji i da se ovo nikada neće dogoditi", naveo je Jovanović okupljenim novinarima.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski kaže da je francusko-nemački predlog otvorio bolna i krupna pitanja.

"Postavlja se pitanje gde su sada ti prijatelji koji su izašli sa zahtevom da se Srbija ispiše iz istorije i koji nam traže da suspendujemo, ne KiM iz Srbije nego državu Srbiju u celini", upitala je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da su sankcije zbog sporazuma ultimatum, te da veruje da srpski narod nije pogrešio ni u prošlosti, pa veruje da neće ni sada.

"Kažu da hoće da nam uvedu sankcije, ako kažu da nas izvode pred streljački stroj, zašto to i dalje nazivamo sporazumom, to je ultimatum, i nije ni prvi ni poslednji po svom karakteru ali pretenduje da bude prvi gde bi Srbija rekla da. Svaki put smo rekli ne, svaki put smo bili na pravoj strani istorije. Zašto se danas poništava ta slobodarska, kontinuirana borba našeg naroda", rekla je Đurđević Stamenkovski.

"Nismo pogrešili u prošlosti pa sam uverena da nećemo pogrešiti ni sada. Sa ovog mesta pozivamo da se ne potpisuje nijedan akt, nijedan ultimatum, nijedan pasus u kome se dalje razvlašćuje država Srbija na Kosovu i Metohiji. Nije to potpis za kraj 'kosovske krize' kako neki pokušavaju da nas uvere, to je početak kraja države Srbije", rekla je ona.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je sve poslanike i javnost u Srbiji da zajedno odbace francusko-nemački predlog.

"Pozovamo sve narodne poslanike i kompletnu javnost u Srbiji da zajednički odbacimo francusko-nemački predlog koji je prerastao u evropski, američki, NATO predlog da se Srbija odrekne svoje svete zemlje što je za nas apsulutno neprihvatljivo", rekao je Obradović.

"Formirali smo štab za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije pod sloganom 'Ne ulimatumu, ne kapitulaciji' i ovo je samo početak naših zajedničkih aktivnosti i suprostavljanja bilo kome kome padne na pamet da se potpiše bilo šta na štetu naših nacionalnih i državnih interesa i upotrebićemo sve parlamentarne i vanparlamentarne metode borbe da bismo odbranili KiM u sastavu Srbije", dodao je on.

Na drugoj strani, direktor kancelarije za KiM i član Predsedništva SNS Petar Petković reagovao je na izjave opozicionih političara ocenjujući da umesto ozbiljne rasprave o KiM koja bi se vodila u institucijama, opozicija želi predstavu i publicitet pred kamerama.

"Još jednom su danas Jovanović, Obradović, Stamenkovski i njihovi posilni pokazali bezidejnost i nulti osećaj za život i probleme srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i potpuno odsustvo odgovornosti kada je reč o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju", naveo je Petković u pisanoj izjavi za medije.

Kako je rekao, iako ih je Aleksandar Vučić pozvao na konsultacije o Kosovu i Metohiji, oni su to uz "huku i buku" odbili da bi samo nekoliko dana kasnije došli da protestuju ispred Predsedništva u kom nisu želeli da razgovaraju, ali žele da prave predstave za kamere.

"Zatražili su sednicu Skupštine o KiM na kojoj bi raspravljali o situaciji u južnoj pokrajini i najnovijim pritiscima na Beograd. Kada je sednica zakazana i to već za sledeću nedelju, ponovo su izabrali ulicu umesto insitucije pa organizovali protest i pre zasedanja Narodne skupštine", zaključio je Petković.

image