Srbija i Balkan

Server: ZSO nije bila u prvoj verziji nemačko-francuskog predloga

Albanski lobista smatra da je najveći nedostatak ovog predloga to što nema direktnog pozivanja na priznanje tzv. Kosova od strane pet članica Evropske unije
Server: ZSO nije bila u prvoj verziji nemačko-francuskog predlogawww.globallookpress.com © © Depo Photos

Jedan od američkih "specijalaca" zaduženih za Balkan, albanski lobista, Danijel Server tvrdi da Zajednice srpskih opština (ZSO) nije bilo u osnovnoj verziji nemačko-francuskog predloga, prenosi "Kosovo onlajn".

Navode da je Srbija tražila od EU da ZSO mora biti formirana što pre, kao i da je Kvinta izašla u susret zahtevu Beograda u drugoj verziji predloga, Server ocenjuje kao "sumnjiv dodatak" s jedne i "važnim nedostajućim elementima" s druge strane.

Dodaje i da predlog predviđa da Zajednicu direktno finansira Srbija.

"Sigurno je da bi Beograd mogao da koristi Zajednicu da vrši kontrolu, ali Beograd već kontroliše i finansira većinske srpske opštine preko Srpske liste", rekao je Server.

On navodi da je jedino pozitivno to što bi kontrola i finansiranje ZSO od strane Beograda postalo transparentno, dok kritikuje to što u predlogu, kako kaže, nije ukazano na ustav tzv. Kosova kao polaznu osnovu.

Serveru je, naravno, problematično i to što u predlogu nema "očiglednog pozivanja na priznanje `Kosova` od strane pet članica EU koje ga ne priznaju".

Server je ocenio da, čak i ako bi tih pet zemalja priznalo nezavisnost Kosova, nemačko-francuski sporazum ne bi bio ni sličan sporazumu o dve Nemačke iz 1973. godine, po kome je navodno napravljen, jer "Kosovo" nema šansu da preko ovog sporazuma postane članica Ujedinjenih nacija.

Niko više na Balkanu ne veruje u proširenje EU, dok  proteklih godina nisu napravljeni gotovo nikakvi koraci u tom pravcu, kako navodi, "pogotovo u Srbiji", smatra Server

On dodaje da se među diplomatama koje se bave ovim predlogom govori o "međurešenju", dok SAD, koje značajno stoje iza predloga, kako kaže, žele da smire situaciju na Balkanu i ograniče uticaj Rusije.

Server smatra i da je relativno lako da se na tzv. Kosovo izvrši pritisak, jer Priština nema drugi izbor nego da prati NATO i EU.

"Relativno je lako izvršiti pritisak na državu koja nema drugu opciju osim da uđe u NATO i EU. Pritisak na Srbiju je znatno manji. Predsednik Vučić je odigrao uspešnu defanzivnu igru, balansirajući između Rusije i Kine protiv EU i SAD. Ali, igra je možda sada gotova. Evropljani su Srbiji postavili oštar ultimatum, čiji je konkretan sadržaj neizvestan, ali lako zamisliv", istakao je Server.

Dodaje da je u poslednje vreme jasno da je pritisak na Srbiju pojačan i da ostaje da se vidi da li će biti dovoljan i da li će, kako kaže, dovesti do željenog rezultata.

image