Srbija i Balkan

Poznat broj ruskih i ukrajinskih đaka u srpskim školama

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije uputilo inicijativu Ministarstvu prosvete da srpski kao strani jezik postane obavezan izborni predmet za đake strane državljane
Poznat broj ruskih i ukrajinskih đaka u srpskim školama© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Zbog znatnog povećanja broja učenika ruske i ukrajinske nacionalnosti pre svega u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije, nastavnici srpskog jezika kao maternjeg masovno se obraćaju Društvu za srpski jezik i književnost Srbije tražeći pomoć za prevazilaženje teškoća u radu – novi đaci ne mogu adekvatno da prate nastavu.

Kako "Politika" saznaje, s tim u vezi udruženje koje okuplja srbiste uputiće inicijativu Ministarstvu prosvete da srpski kao strani jezik bude uveden kao obavezan izborni predmet.

U inicijativi koju je Društvo za srpski jezik usvojilo na godišnjoj skupštini  navodi se da nastavnici srpskog jezika i književnosti ne mogu da u okviru redovnih časova (kojih inače nema dovoljno) dodatno rade sa učenicima kojima srpski jezik nije maternji.

"Metodika nastave srpskog kao stranog jezika razlikuje se od metodike nastave srpskog kao maternjeg jezika, te je za ove učenike potrebno u okviru posebnih časova organizovati nastavu srpskog kao stranog jezika. To je u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", ističe se u ovoj inicijativi.

Prema podacima koji je prosvetni vrh precizirao za "Politiku", u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, osim migranata i tražilaca azila s Bliskog istoka, trenutno obrazovanje stiče 80 učenika iz Ukrajine i 643 đaka stranih državljana koji su došli iz Ruske Federacije (oni nemaju status izbeglica).

"Ministarstvo je do sada obučilo više od 650 nastavnika srpskog i stranog jezika za primenu novog kurikuluma za srpski kao strani jezik, a dostupni su i materijali, kao i Priručnik za nastavnike na veb-stranici Nacionalnog obrazovnog portala Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja", ističu iz Ministarstva prosvete.

Takođe, Ministarstvo napominje da se dodatna podrška uključivanju stranih učenika ostvaruje i u skladu sa stručnim uputstvom kojim je bliže uređena procedura upisa i mere podrške i na nivou škola i kroz individualni plan podrške učeniku.

image