Srbija i Balkan

Ambasada Rusije medijima BiH: Pre "raskrinkavanja" proverite podatke

Ambasada navodi da su obratili pažnju na publikacije u medijima o aktivnostima pomenutog sajta, koji se već nekoliko godina bavi "analizom" svetskih vesti, između ostalog, ruskih
Ambasada Rusije medijima BiH: Pre "raskrinkavanja" proverite podatke© Амбасада Русије у Босни и Херцеговини

Ambasada Ruske Federacije u BiH, oštro je kritikovala sarajevski portal "raskrinkavanje.ba", zbog širenja lažnih informacija, navodeći da bi prethodno trebalo da provere podatke, kako ne bi protivrečili Vašingtonu koji izdvaja milione dolara za antirusku propagandu.

U saopštenju ruske Ambasade navodi se da su obratili pažnju na publikacije u medijima o aktivnostima pomenutog sajta, koji se već nekoliko godina bavi "analizom" svetskih vesti, između ostalog, ruskih.

"Nazivajući to 'proverom činjenica', autori portala šire lažne informacije i dovode u pitanje pouzdane podatke", navodi se u reagovanju, prenosi Tanjug.

Jedna od tema koju je ovaj izvor spinovao, u pokušaju da privuče više čitalaca, dodaju iz ambasade, bila je o američkim vojno-biološkim programima koji su se sprovodili u laboratorijama na teritoriji Ukrajine.

Autori takvih "istraživanja", ističu, usudili su se da pretpostavke da je razvoj i modifikacija virusnih patogena, uključujući kovid-19, na ukrajinskim poligonima "teorija zavere".

O neosnovanosti takve pretpostavke svedoče zvanične izjave Vašingtona - koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi, potvrdio je da su američki i ukrajinski vojni biolozi radili na "naučnim" projektima u Ukrajini, koji su bili naglo obustavljeni čim je započela specijalna vojna operacije za zaštitu Donbasa. Očigledno, kako bi se izbeglo njihovo otkrivanje, navodi se u komentaru.

Osim toga, dodaje se, tokom specijalne vojne operacije dobijeni su brojni dokumenti koji potvrđuju prirodu istraživanja koja su se sprovodila u ukrajinskim biolaboratorijima.

"S tim u vezi, želeli bismo dati jedan prijateljski savet novinarima ovog portala - ako ste već preuzeli odgovornost da se pozabavite 'raskrinkavanjem', onda se potrudite barem da proverite sa priručnicima iz Vašingtona kako im ne biste protivrečili. I još nešto - bilo bi lepo pogledati vaš medijski izveštaj o tome koliko ste novca dobili od tih 80 miliona dolara koje su SAD izdvojile za antirusku propagandu. I već na osnovu odgovora na ovo pitanje, biće moguće izvući zaključak o tome koliko je vaš resurs pouzdan", navodi se u komentaru Ambasade Rusije u Sarajevu.

image