Srbija i Balkan

Sukob na Balkanu kulminira: Bugarski parlament usvojio deklaraciju, Skoplje odgovara – kršite dogovor

Sukob Skoplja i Sofije danas je kulminirao odlukom parlamenta Bugarske da usvoji deklaraciju kojom se osuđuje nasilje nad makedonskim Bugarima, što je u Severnoj Makedoniji izazvalo burnu reakciju
Sukob na Balkanu kulminira: Bugarski parlament usvojio deklaraciju, Skoplje odgovara – kršite dogovorwww.globallookpress.com © the Press Office of the Presiden

Bugarski parlament usvojio je danas deklaraciju kojom najoštrije osuđuje nasilje nad makedonskim Bugarima i zanemarivanje njihovih prava i bezbednosti u Severnoj Makedoniji. Iz Skoplja stiže reakcija – to nije u skladu sa dogovorenom politikom unapređenja odnosa dveju država.

Povod za usvajanje ove deklaracije je nedavno brutalno prebijanje makedonskog Bugarina Hristijana Pendikova, sekretara bugarskog kulturnog kluba u Ohridu "Car Boris Treći". Iako su ga najpre lečili makedonski lekari, po političkoj odluci Pendikov je prebačen na lečenje u Sofiju, gde se oporavlja.

Deklaracijom se osuđuje govor mržnje i insistira na primeni Sporazuma o prijateljstvu, koji, kako se navodi, vlasti u Skoplju ne poštuju.

Dokument sadrži devet tačaka među kojima je izražena zabrinutost da bi, kako se navodi, eskalacija antibugarske kampanje u Severnoj Makedoniji mogla da ugrozi proces uključivanja Bugara u Ustav zemlje, kao i razvoj demokratskih procesa i institucija u Severnoj Makedoniji i njen put ka članstvu u Evropskoj uniji, koji služi interesima trećih zemalja.

Takođe, protive se izmenama Zakona o udruženjima i fondacijama iz 2022. kojima se, navodi se, diskriminiše i namerno ograničava pravo na udruživanje Bugara u Severnoj Makedoniji.

Dokumentom se pozivaju građani, organizacije i institucije u Severnoj Makedoniji, koji su istinski posvećeni demokratskim vrednostima i evropskom putu zemlje, da zauzmu jasan stav i insistiraju na neophodnim promenama.

Zanimljivo je da je deklaracija bugarskog parlamenta usvojena dan nakon što je delegaciju makedonskih Bugara u Evropskoj komisiji primio evropski komesar za proširenje Oliver Varheji. Takođe, čim je deklaracija usvojena parlament je raspušten jer nije napravljen politički dogovor o novoj vladi, pa će biti održani novi vanredni parlamentarni izbori.

Skoplje: Pokazali smo da smo posvećeni saradnji dve zemlje

Na ovaj potez bugarske skupštine reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Severne Makedonije koje je saopštilo da, s obzirom na trenutak i kome je usvojen ovaj dokument, sve ide u prilog provokatorima koji imaju za cilj da izazovu političke aktivnosti koje negativno utiču na odnose dve zemlje, čime se podrivaju napori za povratak na konstruktivni put i brigu o partnerstvu.

"Svaki čin provokacije sa bilo koje strane, slučajan ili nameran, trenutno postaje deo scenarija podrške eskalaciji situacije i kao takav smatramo da je u suprotnosti sa deklarisanim opredeljenjem da se diplomatska agenda vrati tamo gde joj je i mesto, u diplomatiji obe zemlje", saopšteno je iz makedonskog MSP-a.

Ističu da je Severna Makedonija u proteklom periodu kroz konkretne projekte i aktivnosti pokazala da je posvećena sprovođenju Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dveju država.

Ukazuju da je tvrdnja o sistematskom kršenju prava i nebezbednosti za etničke Bugare u Makedoniji, u potpunosti u suprotnosti sa institucionalno utvrđenim činjenicama relevantnih međunarodnih institucija koje prate sprovođenje ljudskih prava i prava svih etničkih zajednica u Makedoniji, uključujući i bugarsku manjinu.

Podsećaju da je MSP u više navrata isticao da Zakon o fondacijama i udruženjima nije uperen protiv udruživanja bilo koje etničke zajednice, već protiv principa da udruženja građana nose imena kontroverznih ličnosti koje predstavljaju provokaciju ne samo za etničke Makedonce, već i za sve građane koji žive u Makedoniji.

Ističu i da ne postoji opravdan osnov ili ozbiljan argument da se rad istorijske komisije poveže sa izmenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama.

"Ostajemo pri stavu da su u slučaju fizičkog napada na makedonskog državljanina Hristijana Pendikova u Ohridu, institucije sistema reagovale na odgovarajući način, počinioci su privedeni, istraga je u toku, a javnim političkim delovanjem događaj je osuđen od najviši predstavnika države - predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova", navodi se, između ostalog, u saopštenju makedonskog MSP-a, preneli su skopski mediji.

Ministarstvo je pozvalo na uzdržanost od daljih odluka i postupaka koji ozbiljno narušavaju odnose dve zemlje i njihovih građana, upravo u duhu, kako navode, evropskih vrednosti i sloboda.

Do ovog sukoba dolazi pred 4. februar, kada će u Skoplju biti održana proslava godišnjice rođenja Goce Delčeva, narodnog heroja kojeg i Bugarska i Severna Makedonija smatraju za svog nacionalnog heroja. Bugarska je tražila da njenoj delegaciji bude obezbeđeno prisustvo na proslavi, što su u Skoplju protumačili kao provokaciju.

U Skoplju se uoči praznika oseća tenzija, postoje i zabrinutost građana i realna opasnost od nemira, rekao je ranije za RT Balkan predsednik Demokratske partije Srba Severne Makedonije i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković.

"Postoji mnogo ludih glava i ne treba potcenjivati mogućnost da dođe do individualnih akcija", ističe naš sagovornik i dodaje: "Koji je interes Bugara da dolaskom u Skoplje nerviraju Makedonce, normalno da će neko da reaguje".

image