Srbija i Balkan

Međureligijska (ne)tolerancija: Imam iz Kozarca vređao SPC i Svetog Savu

To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta, rekao je glavni imam Islamske zajednice u Kozarcu
Međureligijska (ne)tolerancija: Imam iz Kozarca vređao SPC i Svetog Savu© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Govor Amira Mahića, imama iz Kozarca kod Prijedora, u kome je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu - sektom, izazvao je burna negodovanja u javnosti.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i potpredsednik Skupštine grada Azra Pašalić najoštrije su osudili vređanje srpskog svetitelja i SPC, javlja RTRS.

Iz prijedorskog Okružnog tužilaštva potvrđeno je da rade na predmetu koji se odnosi na govor mržnje imama Amira Mahića prema SPC.

"Naime, takozvani Sveti Sava je veoma kontroverzna ličnost prezentovana kao prosvetitelj. Uvek je to bila jedna notorna laž", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora Amir Mahić, te dodao da u "tim budalaštinama koje propovedaju, možemo naći aposlutne korene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovde desio".

"To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta", dodao je Mahić.

Episkopi SPC traže izvinjenje

"Povodom besramnih tvrdnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amira Mahića, izrečenih javno, 27. 1. 2023. godine, na Savindan, kojima je na najgrublji način nastojao poniziti Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu, izražavamo žaljenje, nevericu i povređenost pomenutim činom kojim je na najgrublji način povredio osećaje svih vernika Srpske pravoslavne crkve, ali i svih građana Bosne i Hercogovine kojima je stalo do mira, kulture življenja, te vjerske i nacionalne tolerancije", navodi se u saopštenju mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, episkopa banjalučkog Jefrema, episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, bihaćko-petrovačkog Sergije i zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

U saopštenju se ističe da je Amir Mahić izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save "začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta", te da su nacionalizam i fašizam "dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje", da je Sveti Sava "začetnik ideologije mržnje prema drugome", kao i da su u svetosavlju "temelji genocida".

Vladike SPC zbog toga zahtevaju da se Islamska verska zajednica u Bosni i Hercegovini izvini svim pravoslavnim vernicima, ogradi od izjava efendije Mahića "koje ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom verskom službeniku, kako bi javnost uvidela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav celokupne Islamske verske zajednice".

Otrov u javnom prostoru

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je i da, nažalost, ovo nije jedini primer i da je bilo na desetine sličnih propovedi po džamijama kojima se vređa srpski narod i SPC.

"To jedan otrov koji prosut u javni prostor... Sejati otrov koji je opasan, kada vidite decu od deset godina nose ratne zastave i kliču ’zakolji Srbina’ i ’ubij Srbina’, onda znate odakle to izlazi. To je njihova sramota", istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom veću BiH zbog, kako je rekao, ćutanja ovog tela na teška kriminalna dela koja su se dogodila u poslednje vreme u BiH prema srpskom narodu.

Međureligijsko veće BiH je telo zaduženo za međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini, osnovano 1997. zajedničkim zalaganjem tadašnjih poglavara četiri najveće konfesije u BiH.

"Nije samo neznanje o Svetom Savi kojeg poštuju svi slovenski narodi, motivi za uvredljive reči kozarskog hodže su dublji i opasniji", rekao je za RTRS profesor Bogoslovskog fakultate u Foči Darko Đogo.

"Očigledna je zla namera i mržnja koja se artikuliše na jedan primitivan i ružan način, hutba kozaračkog imama zapravo je jedan primer govora mržnje i netolerancije", kaže Đogo.

On je napomenuo da nije zabeleženo da su sveštenici SPC uvredljivo govorili o proroku Muhamedu i islamskoj veri. Ali jeste da su bošnjački političari Bakir Izetbegović, Ramiz Salkić tražili da se srpski svetitelj protera iz škola. Kada mogu političari, zašto ne bi jedan hodža vređao Svetog Savu.

"Imam bi trebalo da zna da su i njegovi preci obrazovanje, vaspitanje, evropsku civilizaciju i kulturu dobili preko Svetog Kirila i Svetog Save, tako da bacanje kamena na tog velikog čoveka ne govori o Svetom Savi, nego onima kojima ne mogu da imaju poštovanje prema svojim precima i korenima", dodao je Đogo.

Izvinjenje Srbima i SPC

Amir Mahić je uputio izvinjenje srpskom narodu i SPC, istakavši da je bio, kako kaže, preoštar u svojim izjavama, i podsećajući, odmah nakon izvinjenja, na rat u BiH i spominjajući samo muslimanske žrtve.

Nakon što su neki delovi njegove hutbe dospeli u javnost krenula je, kako navodi, organizovana medijska hajka na njega.

"Moja namera nije bila da povredim svoje prijatelje i komšije, niti verska osećanja. U nekim zaključcima sam bio preoštar, a ukoliko su moje reči nekoga povredile, upućujem iskreno javno izvinjenje i izražavam svoje kajanje", rekao je Mahić.

image