Srbija i Balkan

Kurti: Prvo uzajamno priznanje, pa tek onda formiranje Zajednice srpskih opština

Zajednica srpskih opština bi mogla da bude formirana tek nakon međusobnog priznanja, poručio premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti: Prvo uzajamno priznanje, pa tek onda formiranje Zajednice srpskih opština© AP Photo/Bundas Engler

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da se zalaže da sa Beogradom prvo postignu sporazum o obostranom priznanju, pa da onda bude formirana Zajednica srpskih opština.

Takozvani francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju Kurti je u intervjuu za tursku radio-televiziju "TRT Vorld" nazvao dobrom osnovom za dalje pregovore zato što on "implicira de fakto priznanje i podrazumeva koncepte nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta, demokratije, vladavine prava".

Na pitanje o izjavi  zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da ZSO mora da bude formirana, Kurti je rekao: "Moramo biti oprezni i pošteni".

Kako pišu albanski mediji, a prenosi RTS, Kurti je između redova priznao da bi prihvatio opciju formiranja ZSO, ali tek nakon međusobnog priznanja.

"Volja naroda Kosova, ustavnost i zakonitost su stvari koje su me naterale pre svega da kažem uzajamno priznanje, pa će tek onda doći do nekakvog udruživanja", rekao je Aljbin Kurti. 

Podsetimo, Priština je 2013. Briselskim sporazumom i sporazumom iz 2015. prihvatila obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, ali do danas nije učinila ništa da ona bude formirana.

image