Srbija i Balkan

Kamberi, Ugljanin i još dva poslanika Skupštine Srbije u Prištini – sastali se sa Kurtijem

Delegacija pojedinih poslanika Skupštine Srbije sastala se u Prištini sa Kurtijem i tražila za manjinske grupe koje predstavljaju ista prava koja imaju Srbi, zaboravljajući da je u poslednjih pet meseci na KiM zabeleženo čak 68 napada na Srbe
Kamberi, Ugljanin i još dva poslanika Skupštine Srbije u Prištini – sastali se sa Kurtijemwww.globallookpress.com © Wolfgang Kumm/dpa

Trojica poslanika bošnjačke i albanske manjinske grupe u Skupštini Srbije Enis Imamović i Selma Kučević iz Sandžačke demokratske akcije (SDA), predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, kao i predsednik SDA i bivši poslanik Sulejman Ugljanin, na sastanku sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem u Prištini, zatražili su reciprocitet prava sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

"Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi istakli su da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Tražili su reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju vlade privremenih kosovskih institucija, preneo je Tanjug.

Takođe je razgovarano o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između takozvanog "Kosova" i Srbije.

"Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva", rekao je Kurti, zaboravljajući da kaže da je tokom njegove vlasti Srbima ukinuo više prava, od prava na registarske oznake sa nazivima gradova na severu Kosova i Metohije, prava na mirne proteste, kao i da se na Badnji dan dogodio brutalni napad na srpske dečake samo zato što su nosili badnjake.

Kurti je, piše u saopštenju, rekao i da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije. Na sastanku je zaključeno da "za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Priština već 10 godina odbija da sprovede potpisane dogovore sa Beogradom i formira Zajednicu srpskih opština kojom bi bila zaštićena prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Umesto da ispuni svoje obaveze, od septembra 2022. godine do danas zabeleženo je čak 68 napada na Srbe, od kojih je najbrutalniji bio napad na dečake Stefana i Miloša Stojanovića u Gotovuši kod Štrpca kada je Albanac pucao na njih dok su nosili badnjak na Badnji dan.

image
VV inauguration
banner